Jefferies: Ακρως θετικές οι εξελίξεις για τις ελληνικές τράπεζες - Οι τιμές στόχοι

Jefferies: Ακρως θετικές οι εξελίξεις για τις ελληνικές τράπεζες - Οι τιμές στόχοι

Οι ευνοϊκές τάσεις σε επιτόκια, δάνεια, τουρισμό στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα

Οι τάσεις στις στην Ελληνική οικονομία, το κόστος καταθέσεων και προβλέψεων, η ανάπτυξη των νέων δανείων αλλά και ο τουρισμός παραμένουν άκρως θετικές για τις ελληνικές τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να είναι στην καλύτερη θέση για να εκπλήξει θετικά και στις δύο περιπτώσεις εκτιμά ο αμερικανικός οίκος της Jefferies.

Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί την κορυφαία επιλογή του αμερικανικού οίκου με τιμή στόχο στα 7,40 ευρώ και σύσταση αγοράς.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Για τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, οι συστάσεις είναι διακράτησης με τιμές στόχους στα 1,70 ευρώ και στα 3,10 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ τέλος για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι στα 1,10 ευρώ και η σύσταση «υποαπόδοση».

Καταθέσεις

Η Jefferies διαπιστώνει ότι η τιμολόγηση των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει υπό καλό έλεγχο, στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Η στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις παραμένει χαμηλότερη από τα επίπεδα του προηγούμενου κύκλου νομισματικής σύσφιγξης, το 2005-2008.

Ο οίκος εντοπίζει διαφορές στο μείγμα καταθέσεων μεταξύ των τραπεζών, με τις Εθνική και Πειραιώς να επιδεικνύουν καλύτερες επιδόσεις, καθώς εστιάζουν περισσότερο στο retail και τις συναλλαγές.

Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν αυξηθεί, αλλά λιγότερο από τα επιτόκια της ΕΚΤ και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ομολόγων, ενώ ειδικά τα επιτόκια στις καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν μείνει πολύ πίσω.

Έτσι, όσο το ευνοϊκό περιβάλλον της άφθονης ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και της απουσίας εναλλακτικών (όπως τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων) επιμείνει, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν προστατευμένες από πιο σοβαρές πιέσεις για να μετακυλήσουν πιο επιθετικά τις αυξήσεις επιτοκίων στους πελάτες τους.

Δάνεια

Σύμφωνα με την Jefferies, η αύξηση των δανείων, η οποία επιβραδύνθηκε δραματικά στην Ευρωζώνη με την έναρξη της νομισματική σύσφιγξης της ΕΚΤ αλλά και ειδικά στην Ελλάδα λόγω της εκλογικής αβεβαιότητας, αναμένεται να επιταχυνθεί.

Έπειτα από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, το κλίμα βελτιώθηκε και οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν απότομη αύξηση των δανείων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σημειώνεται.

Στο μέτωπο των αποπληρωμών, οι τράπεζες βλέπουν επιβράδυνση στις πρόωρες αποπληρωμές και τις αποπληρωμές πιστωτικών γραμμών, που επιβράδυναν τα υπόλοιπα δανείων το πρώτο εξάμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος περιμένει ότι η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Τουρισμός

Η Jefferies διαπιστώνει ότι η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τα πολύ ισχυρά επίπεδα του 2019. Με τον τουρισμό να έχει μεγάλη επίδραση στη συνολική τροχιά της οικονομίας, οι αναλυτές τονίζουν ότι η τάση αυτή θα στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στη χώρα.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο οίκος, η κρίση ακρίβειας που πλήττει τον πυρήνα της Ευρώπης αλλά και η αύξηση των τιμών για τις διακοπές στην Ελλάδα δεν άσκησαν ουσιαστικές πιέσεις στη ζήτηση. Έτσι, το οικονομικό momentum της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ξεχωρίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ