Fitch: «Καμπανάκι» για υποβαθμίσεις αμερικανικών τραπεζών

Fitch: «Καμπανάκι» για υποβαθμίσεις αμερικανικών τραπεζών

Ήδη από τον Ιούνιο, ο οίκος είχε υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για την υγεία του κλάδου

Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης δεκάδων αμερικανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της JPMorgan Chase, προειδοποίησε ο αναλυτής της Fitch Ratings, Chris Wolfe.

Ήδη από τον Ιούνιο, ο οίκος είχε υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για την υγεία του κλάδου. Σύμφωνα με τον Wolfe, η κίνηση αυτή πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη, καθώς δεν υπήρξε ταυτόχρονη υποβάθμιση τραπεζών. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο CNBC, περαιτέρω υποβάθμιση του κλάδου κατά μία βαθμίδα, σε A+ από AA-, θα οδηγούσε σε επανεξέταση των αξιολογήσεων για καθεμία από τις τουλάχιστον 70 αμερικανικές τράπεζες που καλύπτει.

Το πρόβλημα που δημιουργείται από μία τέτοια συνολική υποβάθμιση του κλάδου είναι ότι η βαθμολογία θα ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη κορυφαίων τραπεζών. Έτσι, σε αυτό το σενάριο, η αξιολόγηση των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών από άποψη ενεργητικού, των JPMorgan και Bank of America, κατά πάσα πιθανότητα θα υποβαθμιζόταν επίσης στο Α+ από το AA- σήμερα.

Και όπως επισήμανε ο Wolfe, εάν κορυφαία ιδρύματα όπως η JPMorgan έχαναν μία βαθμίδα, τότε η Fitch θα υποχρεωνόταν να εξετάσει και τις υπόλοιπες τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ