Jefferies: Τα μεγάλα "όπλα" των ελληνικών τραπεζών - Αναβαθμίζει τις τιμές στόχους

Jefferies: Τα μεγάλα "όπλα" των ελληνικών τραπεζών - Αναβαθμίζει τις τιμές στόχους

Στην αναβάθμιση των τιμών – στόχων για τρεις ελληνικές τράπεζες, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Jefferies, μετά την διεξαγωγή των εκλογών της 21ης Μαίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, θα δώσει ώθηση και σε άλλους κλάδους, προεξάρχοντος του εγχώριου τραπεζικού τομέα.

Όπως τονίζει η Jefferies, οι τάσεις στα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών είναι υποστηρικτικές, λαμβάνοντας ώθηση και από την ισχυρή τουριστική δραστηριότητα μέχρι σήμερα καθώς και το ισχυρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στον πρώτο γύρο των γενικών εκλογών το οποίο δημιουργεί την προοπτική μιας σταθερής κυβέρνηση, εάν το αποτέλεσμα επαναληφθεί στον δεύτερο γύρο στις 25 Ιουνίου. Αυτό αύξησε τις προσδοκίες της αγοράς για την αναβάθμιση της Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα το β’ εξάμηνο του 2023 (μία κίνηση που η Jefferies θεωρεί ότι θα έχει περισσότερο όφελος για το κλίμα/κόστος των ιδίων κεφαλαίων για τις τράπεζες παρά για την κερδοφορία και τα βασικά θεμελιώδη μεγέθη).

Τιμές στόχοι

Την πρώτη επιλογή της Jefferies, αποτελεί η Εθνική Τράπεζα, με τους αναλυτές του οίκου να συστήνουν αγορά και τις προβλέψεις για την τιμή – στόχο να ανεβαίνει στα 7,30 ευρώ από τα 6,50 της προηγούμενης εκτίμησης.

Ακολουθούν Eurobank και Πειραιώς, όπου ο οίκος συστήνει διακράτηση και ανεβάζει ελαφρώς τις προβλέψεις για τις τιμές στόχους. Για την Eurobank η νέα τιμή είναι 1,70 ευρώ. από 1,65 , ενώ για την Πειραιώς 2,70 ευρώ από 2,50.

Επιτόκια

Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχει αρχίσει ήδη να επιδρά στο ενεργητικό των τραπεζών λόγω του υψηλού ποσοστού δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου. Τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα , καταγράφουν η Εθνική και η Πειραιώς.

Κόκκινα δάνεια

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός οίκος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, επισημαίνοντας τα θετικά σημάδια, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν καταφέρει να μειώσουν τις επισφάλειές τους, σε σημείο αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις τους. Και σε αυτόν τον τομέα, η Jeffries σημειώνει την καλύτερη θέση της Εθνικής συγκριτικά με τις άλλες τρεις τράπεζες.

Σημεία προσοχής

Η Jefferies, πέρα από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, εφιστά την προσοχή των τραπεζών σε δύο καίρια σημεία, αναφέροντας ότι θα πρέπει να αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες των διοικήσεων.

Το ένα σημείο, είναι οι επισφάλειες, όπου οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να τις μειώσουν, και το άλλο, εξίσου σημαντικό, είναι τα περιθώρια και τα beta των καταθέσεων. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν την ικανότητα να αντεπεξέλθουν σε αυτά τα δύο κρίσιμα ζητήματα, με την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται σε θέση ισχύος συγκριτικά με τις υπόλοιπες τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ