Reuters: Δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος και μάλλον δεν θα σταματήσει εκεί

Reuters: Δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος και μάλλον δεν θα σταματήσει εκεί

Δύο ακόμη αυξήσεις 25 μονάδων βάσης η κάθε μία προεξοφλούν οι οικονομολόγοι στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, όπως προέκυψε από δημοσκόπηση του Reuters. Ένα μεγάλο μέρος των οικονομολόγων τόνισε επίσης ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν τα επιτόκια να αυξηθούν περαιτέρω στο μέλλον.

Ειδικότερα, 20 οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ έχει ήδη τελειώσει τον κύκλο της σύσφιγξης, με την αύξηση των 25 μονάδων στην τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου. Ωστόσο, 42 από τους ερωτηθέντες διαβλέπουν ότι το επιτόκιο θα ανέβει παραπάνω, φτάνοντας στο 3,75% τον Ιούνιο. Μάλιστα 5 από αυτούς αναμένουν ότι θα ανέβει περισσότερο, φτάνοντας το 4% τον Σεπτέμβριο.

Κατά μέσον όρο, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο στο 3,75% μέχρι τουλάχιστον τον επόμενο Απρίλιο. Μόλις ένας από όσους συμμετείχαν στη δημοσκόπηση διαβλέπει μείωση 25 μονάδων βάσης φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής αργότερα από άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο και έτσι τώρα είναι ανάμεσα στις λίγες που κατά πάσα πιθανότητα έχουν ακόμη μερικές επιτοκιακές αυξήσεις.

Πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος ανέρχεται πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, μόλις ένας από τους οικονομολόγους δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν να δούμε η κορύφωση των επιτοκίων σε υψηλότερο επίπεδο από το προσδοκώμενο.

Οι πιέσεις από τον δομικό πληθωρισμό αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και τουλάχιστον το 2025. Κατά μέσον όρο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν δομικό πληθωρισμό 5,5%, 5% και 3,9% το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο αντίστοιχα φέτος, ενώ το 2025 αναμένεται πως θα ανέλθει στο 2,7%.

Ωστόσο, το σενάριο της ύφεσης φαίνεται πλέον να απομακρύνεται με πιθανότητα 40% στα επόμενα δύο χρόνια, δίνοντας στην ΕΚΤ περιθώριο να ανεβάσει τα επιτόκια και να παρακολουθήσει τον αντίκτυπο στην οικονομια.

ADVERTISING

Σε σχέση με την ανάπτυξη, οι οικονομολόγοι αναμένουν 0,2% σε αυτό και τα δύο επόμενα τρίμηνα, φτάνοντας το 0,7% φέτος και το 1% το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ