Ευρώπη:Oι καταθέτες τιμωρούν τις τράπεζες - Απέσυραν δισ. γιατί δεν αυξήθηκαν τα επιτόκια

Ευρώπη:Oι καταθέτες τιμωρούν τις τράπεζες - Απέσυραν δισ. γιατί δεν αυξήθηκαν τα επιτόκια

Αντιμέτωπες με το φαινόμενο "bank walk" μια αργή αλλά αξιοσημείωτη εκροή μετρητών πελατών βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τραπεζες

 

Οι Ευρωπαίοι αποταμιευτές αντλούν περισσότερα από τα χρήματά τους από τις τράπεζες, αναζητώντας μια καλύτερη συμφωνία καθώς οι τράπεζες δεν είναι διατεθημένες να πληρώσουν για να κρατήσουν καταθέσεις.

Η τάση εμφανίστηκε καθώς ορισμένοι από τους μεγαλύτερους δανειστές της περιοχής περιέγραψαν μια κερδοφόρα έναρξη της χρονιάς σε αποτελέσματα που πρόσφεραν επίσης μια γεύση ενός φαινομένου"bank walk" - μια αργή αλλά αξιοσημείωτη εκροή μετρητών πελατών.

Οι τράπεζες έχασαν λίγο χρόνο χρεώνοντας περισσότερο τα δάνεια όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν γρήγορα από τον σχεδόν 15ετή λήθαργο γύρω στο μηδέν πέρυσι, αλλά οι περισσότερες έχουν καθυστερήσει να ενισχύσουν τα επιτόκια καταθέσεων που καταβάλλονται σε εκατομμύρια πελάτες τους.
Αυτό ενίσχυσε τα κέρδη σε πολλές μεγάλες τράπεζες πέρα από τις προσδοκίες πολλών αναλυτών, αλλά άφησε τους αποταμιευτές δυσαρεστημένους, εγείροντας νέα ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του κλάδου.

«Οι παραδοσιακές τράπεζες πρέπει να αποφασίσουν εάν θα μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους διατηρώντας τα επιτόκια των καταθέσεων όσο το δυνατόν χαμηλότερα ή θα δώσουν προτεραιότητα στη ρευστότητα και τη σταθερότητά τους αυξάνοντας τα επιτόκια και διατηρώντας τα κεφάλαια των πελατών», δήλωσε Nicola Marinelli, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Regent του Λονδίνου.
Τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς αποδεικνύονται δημοφιλή μεταξύ των αποταμιευτών που αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις στα μετρητά τους καθώς επιμένουν τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.


Τα τελευταία χρόνια, οι αποδόσεις αυτών των κεφαλαίων ξεπέρασαν ελάχιστα τα επιτόκια τραπεζικών καταθέσεων, αλλά ο δείκτης Money Market Fund σε στερλίνα Crane σημείωσε ετήσια απόδοση 7 ημερών 4,12% στις 25 Απριλίου, σε σύγκριση με ορισμένα τραπεζικά επιτόκια που εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από 1%.

Τα στοιχεία της Refinitiv Lipper έδειξαν ότι περισσότερα από 34 δισεκατομμύρια ευρώ καθαρών ροών σε κεφάλαια της ευρωπαϊκής χρηματαγοράς τον Μάρτιο, τον τύπο περιουσιακών στοιχείων με τις περισσότερες πωλήσεις εκείνο τον μήνα.

Η κατηγορία των αμοιβαίων κεφαλαίων άξιζε ήδη περισσότερα από 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, αν και παραμένει μικρή σε σύγκριση με τα 9,45 τρισεκατομμύρια ευρώ που διατηρούνται σε τρεχούμενους ή όψεως λογαριασμούς σε τράπεζες σε όλη τη ζώνη του ευρώ.

Η Fidelity International ανέφερε επίσης αύξηση 8% σε ετήσια στις ροές σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς στην επενδυτική της πλατφόρμα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 26 Απριλίου.


Ερωτηθείς για μείωση 1,6% στις καταθέσεις το πρώτο τρίμηνο, ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, είπε ότι η τράπεζα είχε τόσο σταθερή θέση ρευστότητας -με δείκτη κάλυψης 163%- που θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά να κυνηγήσει την κερδοφορία στη διαχείριση της καταθετικής της βάσης.

Η ευρύτερη πτώση των καταθέσεων μπορεί επίσης να βοηθήσει τις τράπεζες να εξισορροπήσουν τις υποχρεώσεις τους -κυρίως αυτό που οφείλουν στους καταθέτες- έναντι μιας μελλοντικής πτώσης του ενεργητικού τους, καθώς η ζήτηση για δάνεια δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και κεφάλαια για να καλύψουν τα στοιχήματα δανεισμού που μπορεί ξαφνικά να καταρρεύσουν.


Στη Βρετανία, οι πελάτες της NatWest απέσυραν 11,1 δισεκατομμύρια λίρες το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι καταθέσεις της HSBC εξαιρουμένων των εφάπαξ εισροών μειώθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι Barclays και Lloyds Banking Group κατέγραψαν πτώση 5 δισεκατομμυρίων και 2,2 δισεκατομμύρια λίρες αντίστοιχα.

Στη Γερμανία, τα στοιχεία της Bundesbank έδειξαν ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν σχεδόν 8% σε σχέση με πέρυσι, με την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, να αποδίδει εν μέρει τη δική της πτώση 4,7% το πρώτο τρίμηνο στους φόβους μετάδοσης από την τραπεζική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες και Ελβετία.

Η γαλλική BNP Paribas ανέφερε επίσης μια μέτρια πτώση στις καταθέσεις του πρώτου τριμήνου, ενώ η ισπανική Santander ήταν η μόνη ευρωπαϊκή που παρουσίασε άνοδο, 6%, την ίδια περίοδο.
Ορισμένοι επέκριναν τις τράπεζες για την αναντιστοιχία μεταξύ του τι χρεώνουν στους δανειολήπτες και των επιτοκίων που προσφέρονται στους αποταμιευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ