EE: Ετοιμάζει μέτρα για την κρατική στήριξη σε χρεοκοπημένες τράπεζες

EE: Ετοιμάζει μέτρα για την κρατική στήριξη σε χρεοκοπημένες τράπεζες

Θα απαιτείται ρητή ημερομηνία για την επιστροφή των χρημάτων ή την πώληση της τράπεζας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να καταστήσει πιο δύσκολο για τα κράτη να χορηγήσουν βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια προβληματική τράπεζα, όπως έκανε η Ιταλία με το Monte dei Paschi di Siena πριν από έξι χρόνια.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters, επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες διατηρούν αρκετούς πόρους, ιδίως χρέη που μπορούν να διαγραφούν για να απελευθερωθεί ρευστότητα σε μια κρίση, ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Οι πρόσφατες καταρρεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και η αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS τον περασμένο μήνα υπενθύμισαν ότι εξακολουθούν να συμβαίνουν αστοχίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι προτάσεις της "θα επιτρέψουν στις αρχές να οργανώσουν την εύρυθμη έξοδο από την αγορά για μια χρεοκοπημένη τράπεζα οποιουδήποτε μεγέθους και επιχειρηματικού μοντέλου".

Οι προτάσεις επικαιροποιούν τους κανόνες που εισήχθησαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 για να σταματήσουν οι τράπεζες να είναι «πολύ μεγάλες προς αποτυχία».

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η αποτυχία μιας μεγάλης τράπεζας στην ΕΕ αντιμετωπίζεται από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, αλλά η εκκαθάριση της επόμενης βαθμίδας των δανειστών υπόκειται σε διαφορετικές εθνικές πρακτικές που μπορεί να καταλήξουν να χρησιμοποιούν χρήματα των φορολογουμένων.

Οι προτάσεις επιδιώκουν να καταστήσουν ευκολότερη και πιο συνεπή την εφαρμογή των κανόνων εξυγίανσης της ΕΕ αντί των εθνικών πρακτικών σε αυτό το χαμηλότερο επίπεδο δανειστών, κατά περίπτωση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρκους Φέρμπερ, που επιθυμεί την απομάκρυνση ορισμένων προτεινόμενων κανόνων, είπε ότι δεν χρειάζεται κάθε προβληματική μικρή τράπεζα να προχωρήσει σε επίλυση.

Η πρόταση να επιτρέπεται η χρήση κεφαλαίων εγγύησης καταθέσεων κατά το κλείσιμο ή την πώληση τμημάτων μιας χρεοκοπημένης τράπεζας δεν πρέπει να υποστηρίζει μη βιώσιμους δανειστές, πρόσθεσε το AFME.

"Δεν περιμένουμε εύκολη συζήτηση για αυτά τα ζητήματα", είπε ο Ντομπρόβσκις.

Τα κράτη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν τον τελευταίο λόγο για τις προτάσεις, οι οποίες δυσκολεύουν επίσης τις κυβερνήσεις να χορηγήσουν κρατική βοήθεια σε προβληματικές τράπεζες, γνωστό ως προληπτικό κεφάλαιο, έναν μηχανισμό που χρησιμοποιεί η Ιταλία για το Monte dei Paschi το 2017.

Θα απαιτείται ρητή ημερομηνία για την επιστροφή των χρημάτων ή την πώληση της τράπεζας.

Οι προτάσεις δεν επιχειρούν να αναβιώσουν μια πρόταση του 2015 για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην προστασία των 100.000 ευρώ (109.450 $) ανά λογαριασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ