Μετέφερες λεφτά στην Κύπρο; Την πάτησες Έχεις λεφτά σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα; Γλίτωσες

Μετέφερες λεφτά στην Κύπρο; Την πάτησες Έχεις λεφτά σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα; Γλίτωσες
Διπλά χαμένοι βγαίνουν όσοι αποφάσισαν να μεταφέρουν μέρος των αποταμιεύσεών τους στην Κύπρο προκειμένου αποφύγουν τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit. Εκτός από το κυνήγι που υφίστανται από τις ελληνικές φορολογικές αρχές προκειμένου να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους, έρχονται τώρα αντιμέτωποι και με το «κούρεμα» των καταθέσεών τους. Την απόφαση έλαβε το Eurogroupσε συνέχεια της απόφασης της Συνόδου Κορυφής για πακέτο στήριξης της κυπριακής οικονομίας με 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από το «κούρεμα» των καταθέσεων θα βγουν χαμένοι και οι Έλληνες που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό. Θα ισχύσουν δύο συντελεστές:

  • 6,75% για ποσά καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και
  • 9,9% για ποσά καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Μετά την απόφαση, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έσπευσε να δηλώσει ότι «από την απόφαση του Eurogroupσχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχειτις αποταμιεύσεις του στην τράπεζα Κύπρου, στην Ελλάδα, δεν διατρέχει κίνδυνο. Αν όμως, έχει μεταφέρει χρήματα σε κάποια τράπεζα της Κύπρου, τότε θα υποστεί το κούρεμα κανονικά. Μάλιστα, αυτό προγραμματίζεται να γίνει πριν την Τρίτη οπότε θα επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ