Οι «χρυσές» αποδόσεις των e-προθεσμιακών καταθέσεων

Οι «χρυσές» αποδόσεις των e-προθεσμιακών καταθέσεων
Για τα δεδομένα της εποχής όπου ψάχνεις να βρεις επιτόκιο πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα με το… κυάλι, οι αποδόσεις που προτείνουν οι τράπεζες σε όσους θελήσουν να ανοίξουν e-προθεσμιακή κατάθεση φαντάζουν έως και «χρυσές». Τι υπάρχει στην αγορά;



Της Εφης Καραγεώργου.

Επιτόκια που φτάνουν στο 2% προσφέρουν οι e-προθεσμιακές καταθέσεις. Οι τράπεζες έχουν στόχο να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες στα ψηφιακά τους δίκτυα και να τους …απομακρύνουν από τα γκισέ- και φια το λόγο αυτό ανταμείβουν τους e-καταθέτες με επιτόκια που φτάνουν ακόμη και το 2%, την ώρα που το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων προθεσμίας διαμορφώνεται στα επίπεδα της μονάδας.

Οι τράπεζες στους ψηφιακούς λογαριασμούς προθεσμίας προσφέρουν επιτόκια της τάξης του 1,8% με 2%.

Συγκεκριμένα:

- Η Alpha Bank λάνσαρε τη νέα προθεσμιακή κατάθεση «Alpha Online Προθεσμιακή» η οποία είναι διαχειρίσιμη μέσω των εναλλακτικών της δικτύων. Το επιτόκιο της φτάνει στο 2% που είναι και το υψηλότερο της κατηγορίας. Οι πελάτες μπορούν να διαχειριστούν τον καταθετικό τους λογαριασμό από το σπίτι ή το γραφείο, μέσω Alpha Web Banking και Alphaphone Banking. Το ποσό της κατάθεσης κυμαίνεται από 5.000 έως 300.000 ευρώ. Οι τόκοι καταβάλλονται κάθε μήνα ενώ υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ολικής ανάληψης με κόστος, ανάλογα με το χρόνο της ρευστοποίησης, ενώ όπως και στο άνοιγμα του λογαριασμού, έτσι και στην πρόωρη ανάληψη η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί online ή μέσω τηλεφώνου.

- Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τον λογαριασμό winbank Direct, που είναι ένας ευέλικτος συνδυασμός τρεχούμενου λογαριασμού και προθεσμιακής κατάθεσης. Η διαχείριση του λογαριασμού γίνεται ηλεκτρονικά και παρέχει τη δυνατότητα στον καταθέτη να «μοιράσει» τα χρήματα του σε τρεχούμενο λογαριασμό και σε προθεσμιακή κατάθεση ανάλογα με τις ανάγκες του. Το επιτόκιο φτάνει το 1,8%, υπό την προϋπόθεση ότι είτε είναι συνδεδεμένος με καταβολή μισθοδοσίας ή σύνταξης είτε ότι γίνεται έμβασμα από άλλη τράπεζα κάθε μήνα ύψους τουλάχιστον 200 ευρώ. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά το ελάχιστο υπόλοιπο που πρέπει να έχει ο λογαριασμός ή στο ποιες συναλλαγές μπορεί να πραγματοποιήσει ο κάτοχός του.

- H Εθνική Τράπεζα δημιούργησε τον καταθετικό λογαριασμό «e- άνοδος», με κλιμακούμενο επιτόκιο το οποίο ξεκινά από το 1,73% και φτάνει μέχρι και το 1,96% με την πάροδο των μηνών. Πρόκειται για μία ειδικού τύπου προθεσμιακή κατάθεση σε ευρώ, 18μηνης διάρκειας, που προσφέρει ανταγωνιστικό επιτόκιο που αυξάνεται κάθε 3 μήνες, μηνιαία καταβολή τόκων και αυτόματη μεταφορά των μηνιαίων τόκων (και στη λήξη της κατάθεσης του κεφαλαίου) σε συνδεδεμένο λογαριασμό καταθέσεων πρώτης ζήτησης. Επίσης δίνει τη δυνατότητα ενεχυρίασης της κατάθεσης για λήψη δανείου ή συμμετοχής σε δημόσια εγγραφή και δεν επιβαρύνεται με έξοδα διαχείρισης.

- Τέλος, η Eurobank διαθέτει τον καταθετικό λογαριασμό Live ο οποίος προσφέρει επιτόκιο που φτάνει μέχρι το 1,85% και μηνιαία καταβολή τόκων. Επιπλέον η τράπεζα εκδίδει ταυτόχρονα κάρτα μετρητών ή χρεωστική κάρτα και ανταμείβει εκείνους που τη χρησιμοποιούν με ευρώ επιστροφής για τις καθημερινές αγορές σε πάνω από 4.500 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Επιβράβευσης Επιστροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ