Στον ELA από σήμερα οι τράπεζες - Η πορεία των καταθέσεων

Στον ELA από σήμερα οι τράπεζες - Η πορεία των καταθέσεων
Στη γραμμή του ELA μπαίνουν από σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, αφού μέχρι νεωτέρας, η ρευστότητα τους θα καλύπτεται από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας που έχει ανοίξει για 60 δισ ευρώ.

Της Έφης Καραγεώργου.

Όπως είναι γνωστό μία βδομάδα πριν η ΕΚΤ αποφάσισε ναμην κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα για τις πράξεις χρηματοδότησης τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, εγγυήσεις δημοσίου και ειδικά ομόλογα.Βέβαια οι συστημικές τράπεζες έχουν «εφεδρεία» και τα ομόλογα του EFSF, ύψους 39δισ ευρώ για την άντληση ρευστότητας, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει να τα κάνει αποδεκτά.

Ωστόσο οι τραπεζίτες βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στο σημερινόEurogroupκαι κυρίως σε εκείνο της ερχόμενης Δευτέρας, όπως και στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, καθώς από την εξέλιξη τους θα εξαρτηθεί και η ομαλή χρηματοδότηση του συστήματος, και πάντα κάτω από την αυστηρή επίβλεψη της ΕΚΤ.

Και κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η δήλωση του Πήτερ Πράετ, που είναι μέλος του Διοικητικό Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος σε δηλώσεις του στοReutersσημείωσε πως «η έκτακτη παροχή ρευστότηταςαφορά μόνο βραχυπρόθεσμες ανάγκες και είναι σημαντικό να αποτελέσει τη ¨γέφυρα¨ για κάτι άλλο». Αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ωστόσο προειδοποίησε: «Η παροχή ρευστότητας σε θεσμούς, σε τράπεζες, ξέρουμε πως αυτό συζητείται σε ορισμένες χώρες. Η ΕΚΤ μπορεί να το κάνει μόνο όταν υπάρχουν αξιόπιστες προοπτικές».

Υπενθυμίζουμε ότι οι τραπεζίτες έχουν ενημερώσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα στο σύστημα, σημειώνοντας μάλιστα ότι στα γκισέ επικρατεί ηρεμία σε ότι αφορά τις καταθέσεις.Σύμφωνα δε, με τις δηλώσεις διευθύνοντος συμβούλου (δεν κατονομάζεται) στοReuters,τα υπόλοιπα των καταθέσεων εκτιμώνται περίπου σε 150 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Οι εκροές καταθέσεων επιβραδύνθηκαν τον Φεβρουάριο,μετά την αύξηση που σημείωσαν τον περασμένο μήνα, κατά περίπου 10-12 δισ. ευρώ.

«Οι εκροές έχουν επιβραδυνθεί μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο» δήλωσε το υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στοReuters.Ωστόσο πηγές της τραπεζικής αγοράς σημειώνουνότι οι καταθέτες παραμένουν νευρικοί λόγω της αντιπαράθεσης της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ