Το deal της Πανγαία και τα «μαγικά κόλπα» της Εθνικής

Το deal της Πανγαία και τα «μαγικά κόλπα» της Εθνικής
Εξαντλώντας κάθε έννοια δημιουργικής λογιστικής η Εθνική προχωρά στην υλοποίηση της συμφωνίας πώλησης της Πανγαία στο Ισραηλινό Fund, Invel.

Και αυτό πρώτον διότι με τη συμφωνία διατήρησης της διοίκησης συνεχίζει κρατώντας μόνο το 34% να ενοποιεί εξ ολοκλήρου την Πανγαία εμφανίζοντας διογκωμένο ενεργητικό σε επίπεδο ομίλου και δεύτερον τα δικαιώματα μειοψηφίας θα προσμετρώνται στα κεφάλαιά της ενισχύοντας εμμέσως κεφαλαιακά την τράπεζα κατά το ποσό των 500 εκ Ευρώ.
Όλο αυτό συμβαίνει ενώ η τράπεζα δεν βγάζει ούτε Ευρώ κέρδος από την πώληση του 49% της εταιρίας στο Invel καθώς η τιμή πώλησης είναι αυτή που έχει γράψει στα βιβλία της ενώ την ίδια στιγμή αντλεί ρευστότητα και επιπλέον διογκώνει το ενεργητικό του ομίλου χωρίς επίσης να βάλει ένα Ευρω εισφέροντας από κοινού με το νέο μέτοχο ακίνητα ώστε το ποσοστό του νέου μετόχου θα αυξηθεί στο 66%.
Είναι δε απορίας άξιον πως οι ισραηλινοί δέχτηκαν να διοικείται η εταιρία από την Εθνική όταν οι ίδιοι μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα έχουν ποσοστό 66%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε αποκαλύψει το F-press η Πανγαία θα έπρεπε να εισαχθεί με βάση το νόμο να εισαχθεί στο ΧΑ το αργότερο έως 6 Απριλίου του 2014 αλλιώς θα εκκαθαριζόταν υποχρεωτικά. Τελικά όμως το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε μέσω τροπολογίας φωτογραφική παράταση εισαγωγής στο ΧΑ για ένα έτος. Αν η Πανγαία όμς εισαγόταν έγκαιρα στο ΧΑ θα είχε πρόβλημα με την υλοποίηση της συμφωνίας καθώς ο νέος μέτοχος θα έπρεπε να υποβάλλει δημόσια πρόταση και μάλιστα σε τιμή που θα ήταν απροσδιόριστη και θα εξαρτώταν από τη Χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Πανγαία το πρώτο διάστημα διαπργμάτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος υλοποίησης της συμφωνίας με τους Ισραηλινούς προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Πιέρ Μαριανί ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο οποίος θεώρησε ότι η δομή της συμφωνίας είναι τέτοια που παράγει χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα μη συμβατό με το πραγματικό. Επιπλέον στον κο Μαριανί επιχειρείται να χρεωθεί ότι στο παρελθόν είχε θητεία στο real estate fund του Soros ο οποίος είναι βασικός ανταγωνιστής του Invel ενώ είναι γνωστές οι σοβαρές ενστάσεις και άλλων μελών του ΤΧΣ οι οποίες τελικά κάμφθηκαν.

ΝΙΚ

Διαβάστε επίσης:

Της «κακομοίρας» στο ΤΧΣ με την Πανγαία της Εθνικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ