Χαριστική βολή της ΕΚΤ στις προθεσμιακές - οι αποδόσεις του 2014

Χαριστική βολή της ΕΚΤ στις προθεσμιακές - οι αποδόσεις του 2014
Μπορεί οι δανειολήπτες –τουλάχιστον όσοι επιβαρύνονται με επιτόκιο το οποίο είναι συνδεδεμένο με αυτό της ΕΚΤ- από χθες να χαμογελούν, ωστόσο υπάρχουν και οι χαμένοι της ιστορίας. Οι καταθέτες με τις προθεσμιακές. Σε ποιο επίπεδο αναμένεται να διαμορφωθούν οι αποδόσεις το 2014; Δείτε τι προβλέπουν τα στελέχη της τραπεζικής αγοράς.

Της Έφης Καραγεώργου.

Δώρο τουλάχιστον 150 ευρώ το χρόνο έκανε ο «σούπερ Μάριο» στους Ελληνες δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένα με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, μείωσε χθες στο ιστορικό χαμηλό 0,25% το επιτόκιο του ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 600.000 Ελληνες δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο αναφοράς ΕΚΤ, θα δουν αυτομάτως τις δόσεις τους να μειώνονται από 13 μέχρι και 40 ευρώ το μήνα (το ποσό εξαρτάται από το ύψος και τη διάρκεια του δανείου).

Σημειώνουμε ότι στο τέλος του 2012 οι ελληνικές τράπεζες είχαν χορηγήσει 1.498.000 δάνεια, εκ των οποίων το 40% είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι η μείωση θα επεκταθεί σε όλα τα επιτόκια δανείων -πέρα από αυτά που το έχουν ως επιτόκιο αναφοράς. Αυτό σημαίνει σημαντική ελάφρυνση στις μηνιαίες δόσεις από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Παράλληλα πτωτική πορεία ακολουθεί και το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor (τριμήνου στο 0,228%) με ανάλογη μείωση και για τα υπόλοιπα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, που είναι κυρίως επιχειρηματικά.

Για παράδειγμα ο δανειολήπτης που έχει πάρει 150.000 ευρώ στεγαστικό δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 25 χρόνια, θα δει τη δόση του να μειώνεται κατά 20 ευρώ το μήνα. Η ελάφρυνση είναι μεγαλύτερη όσο πιο μεγάλο είναι το δάνειο και η διάρκεια αποπληρωμής του.

Και …κλάμα οι καταθέτες

Οι δανειολήπτες είναι οι κερδισμένοι της μείωσης του επιτοκίου. Όμως υπάρχουν και οι χαμένοι και αυτοί είναι οι καταθέτες.

Οι τράπεζες αναμένεται λοιπόν, να προχωρήσουν άμεσα σε νέα μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, που ήδη διαμορφώνονται στο 2,9% με 3%, με τις αποδόσεις να μην υπερβαίνουν πλέον το 2,5%.

Σύμφωνα με την τάση της αγοράς, στις αρχές του 2014 τα ονομαστικά επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας δεν θα υπερβαίνουν το 2,5%. Αντίστοιχα, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου είναι ουσιαστικά άτοκες, αφού το μέσο επιτόκιο δεν ξεπερνά το 0,2%. Επίσης μειώσεις αναμένονται και στα επιτόκια των λογαριασμών μισθοδοσίας, όπως και στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και οι ελληνικέςτράπεζες θα έχουν σημαντικό όφελος από την μείωση του επιτοκίου του ευρώ, στο κόστος χρήματος που αντλούν οι ίδιες. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά απεξάρτησης από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), από τον οποίο αντλούν ρευστότητα με επιτόκιο 3%, ενώ αντίστοιχο το κόστος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ μειώνεται στο 0,25%.

Ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη διευκρινίζουν πως το πραγματικό κόστος δανεισμού των τραπεζών είναι πολύ υψηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα του ευρωεπιτοκίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ