Θες να γλιτώσεις μισθό ή σύνταξη από την κατάσχεση; Τράβα στην τράπεζα

Θες να γλιτώσεις μισθό ή σύνταξη από την κατάσχεση; Τράβα στην τράπεζα
Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Πριν από λίγο ειπώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ότι οι τράπεζες δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις. Έτσι, ζητείται από εκατομμύρια φορολογούμενους να δηλώσουν στην τράπεζα από ποιο λογαριασμό εισπράττουν τη σύνταξη ή το μισθό τους, αν θέλουν να προστατευτούν από τα κατασχετήρια της εφορίας. Για μια ακόμη φορά, το μπαλάκι πέφτει στον αδύναμο κρίκο.  

Η μόνη σωτηρία σήμερα για εκατομμύρια συνταξιούχους και μισθωτούς που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα μέχρι 2.000 ευρώ (ανά περίπτωση), για να τους σώσουν από το ...μακρύ χέρι της εφορίας, είναι να τους δηλώσουν στις τράπεζες.

Δηλαδή θα πρέπει να πάνε στην τράπεζα και να δηλώσουν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού που πιστώνεται είτε η σύνταξη, είτε ο μισθός τους.

Μόνο έτσι θα γλιτώσουν:

· Ποσό ως 1.000 ευρώ όταν το χρέος αφορά την εφορία (και εν γένει το δημόσιο)

· Ποσό ως 1.500 ευρώ όταν το χρέος αφορά ιδιώτη (πχ χρέος προς ιδιωτικόσχολείο, τράπεζα, κλπ).

Όταν ο λογαριασμός είναι κοινός (δηλαδή ένα ζευγάρι έχει έναν λογαριασμό για τη σύνταξη ή την μισθοδοσία του) το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ αφορά τον καθένα χωριστά, για χρέος προς την εφορία. Για χρέος προς ιδιώτη το όριο στους κοινούς λογαριασμούς είναι τα 2.000 ευρώ.

Τα παραπάνω διευκρινίστηκαν σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινής Επιτροπής Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο την θέσπιση ενιαίων κανόνων εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και για τη σύσταση του ενιαίου Ταμείου εγγύησης των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα για το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος, που ήταν ομιλητής -μαζί με τον υποδιοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννη Παπαδάκη- στην Επιτροπή της Βουλής, διευκρίνισε πως:

«Ο καταθέτης θα πρέπει να πάει στην τράπεζα και να δηλώσει τον λογαριασμό της σύνταξης ή της μισθοδοσίας, διότι έτσι προβλέπει ο νόμος (άρθρο 20 του ν.4161/2013) σημειώνοντας πως η τράπεζα δεν μπορεί να γνωρίζει αν δεν ενημερωθεί ποιος λογαριασμός αφορά τι".

Σημειώνουμε ακόμα πως ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προβλέπει την κατάσχεση εις χείρας τραπεζών για οφειλές προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δηλαδή εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, ΔΕΚΟ.

Συγκεκριμένα χθες, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών της Βουλής διευκρίνισε πως: το άρθρο 20 του νόμου 4161/2013 (ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο), καθώς και το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ, προβλέπει ρητά, πως ο καταθέτης θα πρέπει να δηλώσει σε ποιόν λογαριασμό πιστώνεται η σύνταξη ή ο μισθός του. Έτσι διασφαλίζει το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για χρέη προς το δημόσιο ή τα 1.500 ευρώ για χρέη προς ιδιώτες.

Το θέμα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και μισθωτούς. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες υπήρξαν περιπτώσεις που η εφορία «τράβηξε» χρήματα ακόμα και από λογαριασμούς που είχαν λιγότερα από 1.000 ευρώ.

«Οι τράπεζες, δεν μπορούν να γνωρίζουν, ποιος λογαριασμός αφορά τη σύνταξη ή την μισθοδοσία του κάθε καταθέτη» σημείωσε ο κ. Γκόρτσος διευκρινίζοντας πως όταν το πιστωτικό ίδρυμα λαμβάνει σχετικό αίτημα από τις εφορίες, είναι υποχρεωμένο εκ του νόμου να προχωρήσει στην κατάσχεση και να αποδώσει το ποσό στην ΔΟΥ που το ζήτησε, όπως ακριβώς ορίζει ο ΚΕΔΕ (κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων) που προβλέπει την κατάσχεση εις χείρας τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ