Vodafone: Ολοκληρώθηκε ο 3ος διαγωνισμός Generation Next

Vodafone: Ολοκληρώθηκε ο 3ος διαγωνισμός Generation Next

Το πρόγραμμα Generation Next του Ιδρύματος Vodafone, αποσκοπεί στην παροχή ελεύθερης πρόσβασης για όλους τους νέους στις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη

Ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next του Ιδρύματος Vodafone ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα. Νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε μια ομάδα από τον Όμιλο ρομποτικής "Μικροί Χάκερς" του Πειραματικού Σχολείου Φλώρινας.

Συγκεκριμένα, η ομάδα “Coconut Robotics”, αποτελούμενη από τους μαθητές Θεόφιλο Μαυρόπουλο, Δημήτρη Μπάλκο, Ασπασία Ντόβα και Αχιλλέα Παπαθανασίου - υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους Γιάννη Αρβανιτάκη - κατασκεύασαν την ‘’Envi’’, ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, που βοηθά στον έλεγχο συνθηκών που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής μας.

Αποστολή της “Envi” είναι να ελέγχει παράγοντες, όπως η θερμοκρασία δωματίου, το ποσοστό υγρασίας, τα επίπεδα σκόνης και αιωρούμενων μικροσωματιδίων, ο φωτισμός και ο θόρυβος, καθώς επίσης και οι συγκεντρώσεις επικίνδυνων αερίων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, και να μας ενημερώνει ώστε να δράσουμε άμεσα.

Το χαρακτηριστικό πλεονέκτημα της “Envi’’ είναι η δυνατότητά της να μετακινείται ελεύθερα σε οποιονδήποτε χώρο, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες μετρήσεις και ελέγχους. Ακόμη, χάρη στην ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορεί να επικοινωνεί με τους ανθρώπους ενημερώνοντας και συμβουλεύοντάς τους με έναν ευχάριστο και ταυτόχρονα χιουμοριστικό τρόπο.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα “RobotFeelings’’ από το 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης. Οι μαθητές Παύλος Ζάγκας και Καταλίν Πετράκε, με υπεύθυνο τον καθηγητή τους Αριστείδη Τσιατούχα, κατασκεύασαν έναν αυτόματο διανεμητή αντισηπτικού, ο οποίος χωρίς να χρειαστεί καμία άμεση επαφή, διανέμει την κατάλληλη ποσότητα αντισηπτικού στα χέρια μας.

Επιπλέον, οι μαθητές σχεδίασαν και ένα επιτοίχιο θερμόμετρο υπερύθρων, με στόχο την ασφαλέστερη και ευκολότερη θερμομέτρηση των ατόμων που επισκέπτονται κλειστούς χώρους, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των υπαλλήλων ελέγχου. Το έξυπνο θερμόμετρο επικοινωνεί ασύρματα μέσω Bluetooth με κινητές συσκευές, ενημερώνοντας για τη θερμοκρασία τους αρμόδιους, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία στον έλεγχο εισόδου.

Έμπνευση για τη δημιουργία αυτών των κατασκευών ήταν φυσικά η πανδημία της COVID-19, καθώς δημιουργήθηκαν ανάγκες τόσο για την περαιτέρω προστασία της δημόσιας υγείας όσο και για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, με στόχο την αποτροπή της διασποράς του ιού.

Την τρίτη θέση στον διαγωνισμό κατέκτησε η ομάδα “Pathfinders’’, προερχόμενη από το 6ο Γυμνάσιο Δράμας, η οποία δημιούργησε ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας αέρα σε σχολικές τάξεις. Η ομάδα αποτελούμενη από τους μαθητές Σταυρούλα Ιωαννίδου, Αικατερίνη Καλόφα, και Αθανάσιο Σεχίδη, έπειτα από παρατήρηση της ατμόσφαιρας στις σχολικές αίθουσες, διαπίστωσαν πως η ανανέωση του αέρα είναι ελλιπής με αποτέλεσμα να αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε διοξείδιο του άνθρακα, γεγονός που επιδρά αρνητικά στις επιδόσεις των μαθητών αλλά και στην υγεία τους.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού σχεδίασαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους Παναγιώτη Παζούλη, έναν αισθητήρα μέτρησης του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα μέσα σε μια αίθουσα. Ο μετρητής βασίζεται σε μια κλίμακα τεσσάρων επιπέδων, όπου το κάθε επίπεδο συνοδεύεται τόσο από συγκεκριμένες ειδοποιήσεις όσο και από συστάσεις προς τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό. Σε περίπτωση που τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ξεπεράσουν τα φυσιολογικά επίπεδα, ο μετρητής ειδοποιεί μέσω αυτόματης αποστολής e-mail τον Διευθυντή του σχολείου για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Το πρόγραμμα Generation Next του Ιδρύματος Vodafone, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγή αποσκοπεί στην παροχή ελεύθερης πρόσβασης για όλους τους νέους στις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη και μέχρι σήμερα μετρά 86.000 ωφελούμενους και 450 καινοτόμα projects, από 108 περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ