Οι "σταθμοί" στη ζωή του Ανδρέα Βγενόπουλου

Οι "σταθμοί" στη ζωή του Ανδρέα Βγενόπουλου
Με τις επιχειρηματικές του επιλογές αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Ανδρέας Βγενόπουλος που απεβίωσε τα ξημερώματα σε ηλικία 63 ετών, κυριάρχησε επί σχεδόν δύο δεκαετίες στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα και όχι μόνο.

Από το 1998 δραστηριοποιήθηκε στον επενδυτικό και τραπεζικό χώρο, και συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα: η Marfin Investment Group. Ενεπλάκη στον χώρο του ποδοσφαίρου μέσω του Παναθηναϊκού ενώ βρέθηκε πολλές φορές στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με τις δημόσιες τοποθετήσεις και καταγγελίες του κατά πολιτικών προσώπων. Πρόσφατο γεγονός, οι καταγγελίες του εις βάρος της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, βρέθηκε από το 1988 στο τιμόνι της ανώνυμης εταιρείας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Marfin ΑΕΠΕΥ η οποία στη συνέχεια μετεξελίχτηκε στη σημερινή MIG. Από το 2001, η Marfin άρχισε να αναπτύσσει μια στρατηγική εξαγορών η οποία αρχικά επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο. Η στρατηγική, κορυφώθηκε το 2006 με τη δημιουργία της Marfin Popular Bank.

Σταθμός στην ιστορία της MIG ήταν η τεράστια, για τα δεδομένα της χώρας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5,19 δις. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2007. Ακολούθησε μπαράζ επιχειρηματικών κινήσεων, αγορών και πωλήσεων. Στα χρόνια παραμονής του Ανδρέα Βγενόπουλου σε ηγετικές θέσεις της MIG, o ο όμιλος βρέθηκε να ελέγχει πλειοψηφικά πακέτα μετοχών στην Vivartia (πρώην ΔΕΛΤΑ) στην Chipita, στον ΜπαρμπαΣτάθη, στην Goody’s στο νοσοκομείο Υγεία, στα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ καθώς και στην Attica Holdings που κατέχει τα SuperFast Ferries και τα BlueStar Ferries, την Singular Logic κ.ά.

Οι κυριότερες επιχειρηματικές κινήσεις της MIG με χρονολογική σειρά ήταν οι εξής:

· Ιούλιος 2007: απόκτηση ποσοστού 34.1% στη Vivartia

· Αύγουστος 2007: απόκτηση ποσοστού 64% στο Hilton Κύπρου

· Οκτώβριος 2007: απόκτηση ποσοστού 51.6% στην Attica Group

· Οκτώβριος 2007: απόκτηση ποσοστού 66.7% στην JSC Robne Kuce Beograd (RKB)

· Ιούλιος 2008: απόκτηση ποσοστού 50% στην Sunce Koncern d.d. (Sunce)

· Δεκέμβριος 2008: απόκτηση ποσοστού 50% στην Flight Ambulance International (FAI)

· Μάρτιος 2009: απόκτηση της Olympic Air, Olympic Handling και Olympic Engineering

· Δεκέμβριος 2009: στρατηγική συνεργασία με τη Veolia Environnement “Veolia­MIG Greece”

· Απρίλιος 2010: πώληση του κλάδου αρτοσκευασμάτων και ζαχαρωδών της Vivartia (Chipita)

· Σεπτέμβριος 2011: πώληση ποσοστού 90% στην Vivartia Κύπρου

· Νοέμβριος 2011: στρατηγική συμμαχία με Abu Dhabi Mar (ADM)

· Μάιος 2012: μνημόνιο αποκλειστικής συνεργασίας με την εταιρεία Exeed Industries του Abu Dhabi στον επιχειρηματικό τομέα τροφίμων και γεωργίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής

· Οκτώβριος 2012: συμφωνία πώλησης ποσοστού 100% της Olympic Air στην Aegean Airlines

· Αύγουστος 2014: πώληση ποσοστού 34,96% της MIG Real Estate Α.Ε.Ε.Α.Π.

· Ιούλιος 2015: πώληση ποσοστού 51% του FAI Aviation Group Δεκέμβριος 2015: πώληση του συνόλου των μετοχών της Skyserv Handling Services

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, διετέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος του Marfin Investment Group από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι και φέτος τον Ιούλιο οπότε και αποχώρησε από τη θέση του προέδρου για να παραμείνει στον όμιλο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε αυτό το διάστημα, βρέθηκε πολλές φορές στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και όχι μόνο λόγω των εξαγορών που προαναφέρθηκαν:

1. Πρωταγωνίστησε στην διαδικασία πώλησης του ΟΤΕ στην γερμανική Deutsche Telekom. To 2008, βρέθηκε να ελέγχει σημαντικό ποσοστό μετοχών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (άνω του 20%). Οι μαζικές αγορές που έγιναν τότε από τον ΟΤΕ, προκάλεσαν τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την γερμανική DT και τελικώς οδήγησε στην υπογραφή της συμφωνίας μετόχων ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την γερμανική εταιρεία με την τελευταία να αναλαμβάνει και το management.

2. Τον Ιανουάριο του 2008, προχώρησε στη δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης για να εμπλακεί στα διοικητικά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κάτι που συνέβη μέχρι και το 2011. \

3. Στράφηκε ανοικτά κατά δημοσίων προσώπων με τελευταιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα, σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και Συνεργάτες». Ηταν διακεκριμένος αθλητής ξιφασκίας. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο ξίφος ασκήσεων το 1972 και το 1973 και στο ξίφος μονομαχίας το 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980 και 1981, ενώ κατέκτησε περισσότερα από 45 μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς Αγώνες στο φλερέ και στο επέ. Συμμετείχε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.