ΠΟΜΙΔΑ: Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ
Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους, και όχι μόνο για τα αγροτεμάχια, ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ από το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά, η ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων σημειώνει:

Επί των προσφάτων εξελίξεων οι οποίες επιβεβαίωσαν πλήρως τις εκτιμήσεις αλλά και τους φόβους της ΠΟΜΙΔΑ για έναν επερχόμενο ΕΝΦΙΑ-«μαμούθ», και της χθεσινής ανακοίνωσης του ΥΠΟΙΚ, τίθενται τα εξής δραματικά ερωτήματα:

Ξέχασαν τόσο γρήγορα στο ΥΠΟΙΚ γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι διπλός φόρος (κύριος + συμπληρωματικός) για την αστική ακίνητη περιουσία; Ο συμπληρωματικός φόρος, θεσπίστηκε προκειμένου να συμμετάσχουν προσχηματικά και μόνο, στην πληρωμή του κύριου φόρου οι ιδιοκτήτες της εκτός σχεδίου γης (όχι οι αγρότες, αλλά κυρίως ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων προορισμένων για ανοικοδόμηση), με επιβάρυνση που δεν ξεπερνά το ένα ευρώ (1€) το στρέμμα το χρόνο. Έτσι, ιδιοκτήτης 100 στρεμμάτων γης επιβαρύνεται μόλις με 100€, πολύ λιγότερα δηλαδή από τον ιδιοκτήτη ενός υπογείου 60-70 τ.μ. σε υποβαθμισμένη συνοικία των αστικών κέντρων! Πρόκειται όχι μόνον για το μοιραίο λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και για τεράστιο σκάνδαλο, εφόσον εξαιρούνται από τη φορολογία οι κάτοχοι εκτός σχεδίου γης τεράστιας επενδυτικής, τουριστικής κλπ. αξίας, και το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλουν αυτοί, υποχρεούνται να το καταβάλουν οι κάτοχοι των απαξιωμένων διαμερισμάτων, των ξενοίκιαστων γραφείων και καταστημάτων, και των αζήτητων οικοπέδων.

Η χθεσινή υπαναχώρηση περί μη συνυπολογισμού των αγροτεμαχίων στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ –η οποία προφανώς και δεν υπαγορεύτηκε από «τα λάθη των πολιτών», αλλά από την προσπάθεια της Κυβέρνησης να συνεχίσει να εξαιρεί από τον συμπληρωματικό φόρο όλους εκείνους που και προ τριετίας πέτυχαν να εξαιρεθούν ουσιαστικά και από τον κύριο φόρο - επιβεβαιώνει για μία φορά ακόμα ότι το συνολικό σχεδόν βάρος του πλέον άδικου φόρου όλων των εποχών, θα εξακολουθήσουν να επωμίζονται οι ιδιοκτήτες των απαξιωμένων αστικών ακινήτων. Έτσι με προφανές αποκλειστικό κριτήριο το πολιτικό κόστος, το ΥΠΟΙΚ και πάλι «κάνει πίσω» στην αναγκαία αύξηση της συμμετοχής στα βάρη εκείνων που έως τώρα εξακολουθούν να μην πληρώνουν σχεδόν τίποτα, επιρρίπτοντας τα ποσά που αντιστοιχούν σε βάρος των καθημαγμένων ιδιοκτητών αστικής ακίνητης περιουσίας, και ιδιαίτερα απρόσοδης περιουσίας. Αλήθεια, είναι αυτό δίκαιη «ανακατανομή των βαρών;

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί για μια ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να τελειώσει με την ντροπή και το όνειδος αυτό του φορολογικού μας συστήματος: Ο συμπληρωματικός φόρος πρέπει να καταργηθεί όχι μόνον για τα αγροτεμάχια αλλά για ΟΛΗ την ακίνητη περιουσία και για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες. Αυτό πρέπει να γίνει «αναζητώντας ισοδύναμο» μέσω της δίκαιης φορολόγησης της εκτός σχεδίου γης με τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ, όχι βέβαια με το προσχηματικό και προκλητικό ένα ευρώ (1€) το στρέμμα το χρόνο (!!!), αλλά με ένα ποσό πιο ουσιαστικό ανά στρέμμα, που όλοι θα μπορούν και θα πρέπει να το πληρώνουν. Τότε δεν θα χρειάζεται να υπάρχει ο συμπληρωματικός φόρος για κανένα φορολογούμενο και ο κύριος φόρος της αστικής περιουσίας θα είναι χαμηλότερος για όλους. Τότε θα σταματήσει και η καταστροφή της κτηματαγοράς, της οικοδομής και θα μπορέσουμε να ελπίζουμε και σε ανάκαμψη της οικονομίας μας ολόκληρης…