Προσφυγικό και αγρότες πιέζουν την κυβέρνηση - Τη Δευτέρα το κρίσιμο τετ α τετ με τους αγρότες

Προσφυγικό και αγρότες πιέζουν την κυβέρνηση - Τη Δευτέρα το κρίσιμο τετ α τετ με τους αγρότες
Το θέμα του Προσφυγικού, αλλά και οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αποτελούν τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους… της κυβέρνησης και αποτέλεσαν τη βάση της αντιπαράθεσης χθες στη Βουλή, ανάμεσα στο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα μπορεί να απέσπασε από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την διαβεβαίωση ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στο θέμα των συνόρων ως τις 6 Μαρτίου, αλλά η αυξανόμενη μεταναστευτική ροή από την Τουρκία προβληματίζει την κυβέρνηση.

Πάνω από 10.000 πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά νησιά τις 3 τελευταίες μέρες με τους διακινητές να βρίσκουν μια νέα δίοδο με τελικό προορισμό το Καστελόριζο, καθιστώντας εκρηκτική την κατάσταση στο ακριτικό μας νησί, όπου οι πρόσφυγες έφτασαν να είναι δεκαπλάσιοι των μόνιμων κατοίκων! Μάλιστα χθες στη Βουλή υπήρξε οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Θοδωρή Δρίτσα και τον Βασίλη Κικίλια, για το θέμα του Καστελόριζου.

Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Καταγραφής Προσφύγων (hotspot) σε Λέσβο και Χίο, παρότι λειτουργούν άψογα ,σύμφωνα με τις Αρχές, έχουν ήδη γεμίσει από πρόσφυγες, καθώς οι ροές προς τα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατες. Στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αύριο το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα – Αγροτών

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμη να παρουσιάσεις τους αγρότες μια βελτιωμένη εκδοχή του Ασφαλιστικού σε ότι τους αφορά, ελπίζοντας να κάμψει τις αντιστάσεις τους.

Σε αυτά τα σενάρια συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης κλίμακας, υπολογισμού δηλαδή του ασφαλίστρου όχι με το 20% του εισοδήματος αλλά ακόμη και μέχρι 12%.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες εμφανίζονται διχασμένοι σε ότι αφορά τη συμμετοχή τους στον αυριανό διάλογο. Οι εκπρόσωποι των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας, χαρακτηρίζουν προσχηματικό τον διάλογο και διαμηνύουν ότι δεν θα παραστούν, αν και επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν στη σημερινή τους συνάντηση.

Η κακοκαιρία βέβαια βοήθησε στην εκτόνωση της κατάστασης, καθώς πολλά μπλόκα θα ανοίξουν σήμερα εξαιτίας της, στη Βόρεια Ελλάδα.

Εξαίρεση αποτελούν τα οκτώ μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία και τον κόμβο Νησελίου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, που είναι σ' επ' αόριστον αποκλεισμό περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Ίδια παραμένει η κατάσταση στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, με τους Έλληνες αγρότες να έχουν ανοικτά τα σύνορα, αλλά τους Βούλγαρους αυτοκινητιστές να τα κρατούν κλειστά στη γειτονική χώρα.