Bloomberg: Το 2015 ήταν το χειρότερο έτος των τελευταίων 78 χρόνων!

Bloomberg: Το 2015 ήταν το χειρότερο έτος των τελευταίων 78 χρόνων!
Ως το χειρότερο έτος των τελευταίων 78 χρόνων χαρακτηρίζει το 2015 το πρακτορείο Bloomberg καθώς σε όπως αναφέρει σε οικονομικό επίπεδο τίποτα δεν πήγε καλά.

Ούτε οι μετοχές υπεραπέδωσαν, ούτε τα ομόλογα ξεχώρισαν, αλλά ούτε και τα επίπεδα ρευστότητας που «κινήθηκαν» στις αγορές μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικά.Με λίγα λόγια το έτος που φεύγει είναι το χειρότερο έτος από το… 1937!

Είναι ενδεικτικό πως ελάχιστα 24ωρα πριν την έλευση του νέου έτους, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, o S&P 500, μετρά κέρδη μόλις 2,2% για το 2015, την ώρα που οι αγορές ομολόγων και τα commodities (εμπορεύματα) καταγράφουν απώλειες.

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα βρέθηκε σε κατάσταση πανικού γιατί δεν είχε πουθενά να τοποθετήσει τα κεφάλαιά της, αφού η «χασούρα» επεκτάθηκε από τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων έως τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας (και όχι μόνο). Βάσει στατιστικών στοιχείων – γιατί οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια – από το 1995 και έπειτα, κάθε χρόνο υπήρχε ένα asset το οποίο υπεραπέδιδε, με αποδόσεις μάλιστα άνω του 10%. Το 2015 όμως αυτό δεν συνέβη.

«Το 2015 ήταν ένα έτος γεμάτο προκλήσεις, δεδομένου ότι ούτε στις μετοχές, ούτε στα ομόλογα επικρατούσαν συνθήκες ομαλότητας», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Hayes Miller, της Baring Asset Management.

Ακόμη κι αν το μέγεθος των απωλειών που μετρούν για το 2015 μετοχές και εμπορεύματα δεν μπορεί να συγκριθεί με την απόλυτη «κατάρρευση» του 2008, η γενικευμένη ζημιογόνος τάση μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει.

«Πρόκειται για μια συνταγή πόνου. Αυτό τα λέει όλα», επισημαίνουν οι αναλυτές της Βianco Research. «Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, σε απόλυτο συνδυασμό με τις προσδοκίες, για τις κινήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, της Fed, στοίχειωσε σχεδόν τα πάντα», προσθέτουν. «Εάν η αμερικανική οικονομία εισέλθει στο 2016 με αδύναμες προοπτικές και τα εταιρικά κέρδη αποδειχθούν ισχνά, τότε οι ιδιόμορφες συνθήκες του 2015 θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά», προειδοποιούν.

«Οι προσδοκίες των επενδυτών για τις επιδόσεις μετοχών και ομολόγων ήταν πάντοτε αυξημένες. Πλέον το 2015 πρέπει να θεωρηθεί έτος αφύπνισης, ώστε να πάψουν όλοι να αναμένουν υψηλές αποδόσεις. Πιθανότατα παγκόσμια οικονομία και διεθνείς αγορές εισέρχονται σε μια νέα εποχή, την εποχή των χαμηλών αποδόσεων», επισημαίνει ο Lowell Yura, στρατηγικός αναλυτής της BMO Global Asset Management.