Μέρκελ - Φάιμαν: Λειτουργία των hot spots το συντομότερο δυνατόν

Μέρκελ - Φάιμαν: Λειτουργία των hot spots το συντομότερο δυνατόν
Τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ιταλία το συντομότερο δυνατό, ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel και ο Αυστριακός ομόλογός της Werner Faymann και τόνισαν τη βούλησή τους για στήριξη της Ελλάδας και ενίσχυση της Frontex."Γνωρίζουμε βεβαίως ότι το προσφυγικό δεν θα λυθεί, εάν το θέμα είναι η μείωση, η τάξη και η νομιμοποίηση στα γερμανο-αυστριακά σύνορα, αλλά πρέπει να γίνει στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.. Για αυτό λέμε από κοινού ότι τα hot spots στην Ελλάδα και στην Ιταλία πρέπει να γίνουν γρήγορα και έγκαιρα", δήλωσε η κα. Merkel και διευκρίνισε ότι στα hot spots οι πρόσφυγες δεν θα καταγράφονται μόνο, αλλά και θα κατανέμονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής θα πρέπει να επαναπροωθούνται στις χώρες τους.

"Θέλουμε να επιτύχουμε μια μόνιμη δίκαιη κατανομή στην Ευρώπη", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και προσέθεσε: "Για να το εφαρμόσουμε αυτό στην πράξη, θέλουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε από κοινού ιδιαίτερα την Ελλάδα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την Frontex".

Ο κ. Faymann, από την πλευρά του, ζήτησε την επιτάχυνση των σχετικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τόνισε ότι δεν επιτρέπεται καμία χώρα να παρεκκλίνει από την αλληλεγγύη.

"Χρειάζεται επιτάχυνση και στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Εξωτερικά σύνορα 14.000 χλμ ακτής μπορούν να προστατευθούν με την Τουρκία διαφορετικά από ό,τι μόνο με την Frontex και την Ελλάδα. Αυτό και μόνο οδηγεί στην αναγκαιότητα μιας συνεργασίας και δεν έχει νόημα να φωνάζουμε στην Ελλάδα να τα λύσει όλα μόνη της. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να τη στηρίξουμε ώστε να φροντίσει για τη φροντίδα τουλάχιστον αυτού του αριθμού ανθρώπων οι οποίοι φθάνουν εκεί σε μια εβδομάδα και να φροντίσει ώστε τα κέντρα κατανομής να λειτουργούν αξιόπιστα", δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ