Το πρώτο αίτημα φτώχειας κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Το πρώτο αίτημα φτώχειας κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας
  Σημεία των καιρών; Η είδηση που έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας, προκαλεί αίσθηση ακόμη και στους νομικούς κύκλους της χώρας: Πολίτης προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και καταθέτει αίτηση φτώχειας δηλώνοντας ότι με εισόδημα 4.332 ευρώ τον χρόνο αδυνατεί να πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ ύψους 350 ευρώ για τη μία και μοναδική γκαρσονιέρα που έχει στο όνομά του.\

Την είδηση μετέδωσε πριν από λίγο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στην προσφυγή που κατέθεσε ο φορολογούμενος δηλώνει ότι ο νέος ειδικός φόρος αποτελεί για εκείνον υπέρμετρο φορολογικό βάρος λόγω του πενιχρού φορολογικού του εισοδήματος. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη για διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση που δεν πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι «απάνθρωπη και ατιμωτική και ειδικά όταν γίνεται μέσα στον χειμώνα, τη στιγμή μάλιστα που η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινό αγαθό».

Στο κείμενο της προσφυγής αναφέρει ο φορολογούμενος ότι «το Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα κάνει λόγο για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ενώ η ΕΣΔΑ προστατεύει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον οικογενειακό βίο. Κατά συνέπεια, ο νέος ειδικός φόρος είναι εκβιαστικός, αντισυνταγματικός, αντίθετος στην ΕΣΔΑ και παράνομος».

Εκτός από την προσφυγή, στο ΣτΕ κατατέθηκε και αίτημα πενίας (φτώχειας) προκειμένου, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να του διοριστεί δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο.

Τέλος, πλέον της προσφυγής κατέθεσε και αίτηση αναστολής, η οποία όπως είναι γνωστό, εξετάζεται από το ΣτΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με το χρόνο εκδίκασης της προσφυγής που είναι πολύ μεταγενέστερος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ.