Καρφιά και μεγάλη ένταση στο debate των πολιτικών αρχηγών

Καρφιά και μεγάλη ένταση στο debate των πολιτικών αρχηγών
Τρεις ώρες διήρκεσε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις σε πέντε θεματικές ενότητες. Οι πολιτικοί αρχηγοί απάντησαν και σε μία ερώτηση επιλογής των δημοσιογράφων, ενώ απευθύνθηκαν και στον ελληνικό λαό.

Στην τηλεμαχία συμμετείχαν οι Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος και Φωφή Γεννηματά. Οι πολιτικοί απάντησαν στις ερωτήσεις της Όλγας Τρέμη, του Αντώνη Σρόιτερ, της Μαρίας Χούκλη, της Μάρας Ζαχαρέα, της Σίας Κοσιώνη και του Μάκη Γιομπαζολιά.

Τσίπρας: Δεν τα καταφέραμε όλα αλλά ο αγώνας συνεχίζεται

Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ επικεντρώθηκαν - όπως ήταν αναμενόμενο- οι ερωτήσεις που τέθηκαν στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ "άδικο νόμο" και είπε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί και πάλι κυβέρνηση, θα τον καταργήσει εφόσον προχωρήσει "σωστά η οικονομία". "Είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε στο μέλλον", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση γιατί πρέπει να τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός , καθώς δεν τήρησε τις δεσμεύσεις για τον ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ κλπ.

Στην ερώτηση σχετικά με μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "η συμφωνία έχει και αναγκαίους συμβιβασμούς". Ωστόσο, πρόσθεσε ο λαός θυμάται τι έχει φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά και τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην ρύθμιση των 100 δόσεων, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ όπως είπε η κυβέρνησή του άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τις συλλογικές συμβάσεις και δεν καταργήθηκε το ΕΚΑΣ.

Ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι "δεν έκανε καν διαπραγμάτευση".

Στην ερώτηση για την παιδεία και την διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε , ότι η παιδεία είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας , αλλά όπως είπε οι νέοι φεύγουν από την χώρα.

Σε ερώτηση για τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτή την μάχη που έδωσε η κυβέρνηση με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν στην αρχή δυναμική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πορεία όμως υπήρξαν και λάθη και υπερβολές που όμως διορθώθηκαν την κρίσιμη στιγμή και βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα.

"Φθάνει με την υποκρισία και την στοχευμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης", απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση για το μεταναστευτικό και σε δηλώσεις της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ίδρυσε χαρτοφυλάκιο για την μετανάστευση, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν επιχειρήσεις σκούπα στην Ομόνοια. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ , αλλά και το Ποτάμι, είπε ο κ.Τσίπρας, μας κατηγορούν ότι καλούμε πρόσφυγες , ενώ είμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν, είπε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα στην ΕΕ μαζί με τον κ. Ρέντσι και πετύχαμε την αναδιανομή προσφύγων, ενώ πριν υπήρχε απραξία. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με ευθύνη και όχι με λαϊκισμό, είπε ο κ.Τσίπρας.

Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του πήγε κόντρα σε θεούς και δαίμονες, δίνοντας ανάσες αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό, και υπογράμμισε ότι είναι ευκαιρία στις εκλογές "να ξεμπερδεύουμε με το παλιό, με το καθεστώς της διαπλοκής, της διαφθοράς, των σκανδάλων, της αναξιοκρατίας. Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω".

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο κ. Τσίπρας δεν ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με κάποιον από τους πολιτικούς του αντιπάλους, είχε έναν έντονο διάλογο με την δημοσιογράφο του Mega Όλγα Τρέμη, όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Αν και απαντούσε σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου (του Μάκη Γιομπαζολιά από το Ε), η Όλγα Τρέμη παρενέβη για να του ζητήσει το λόγο όταν έκανε αναφορά σε επιχειρηματίες που, ενώ χρωστούν, διεκδικούν νέα δάνεια, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει: "Κυρία Τρέμη, γιατί διαμαρτύρεστε; Έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε;".

Μεϊμαράκης: Ζητάμε την ψήφο για να ολοκληρώσουμε ό,τι δεν προλάβαμε

"Είναι αλήθεια ότι είπαμε πολλά το 2012. Πολλά τα πράξαμε" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως "η ΝΔ δεν είχε αυτοδυναμία, ήμασταν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ". "Ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να ολοκληρώσουμε ότι δεν προλάβαμε στην προηγούμενη θητεία" ο κ. Μεϊμαράκης. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν το πώς πήγε η χώρα. "Τον Γενάρη η χώρα πήγε πολύ καλύτερα, μειώθηκε η έκτακτη εισφορά, μειώθηκε ο φόρος στο πετρέλαιο, μειώθηκαν οι εισφορές" είπε, επισημαίνοντας ότι δε υλοποιήθηκαν όλα. Ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι διέκοψε "βιαίως" την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ. "Αν είχαμε 4ετή θητεία και δεν διεκοπτόταν βιαίως η θητεία θα τα είχαμε κάνει αυτά που είχαμε υποσχεθεί" δήλωσε επισημαίνοντας πως η ΝΔ έφερε επενδύσεις στη χώρα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας όπως είπε τις κυνήγησε.

Σχετικά με τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο για το ασφαλιστικό και τις περικοπές ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι αυτός που έφερε τα μέτρα αυτά.

Στο θέμα της Παιδείας, είπε πως "η ΝΔ θέτει στην αναθεώρηση του συντάγματος να υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν εκπαίδευση σε ανώτατο επίπεδο" και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν από τη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως " ότι ιδιωτικό ακούει το μισεί" φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ενώ κριτική άσκησε και για το νόμο Μπαλτά και την αριστεία.

Σχετικά με τις αναφορές του κ. Καμμένου περί δικαστικής εκκρεμότητας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως "η εξεταστική επιτροπή έχει εξετάσει τα πάντα και έχει βγάλει πόρισμα".

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως "στην εξωτερική πολιτική άφησε τη χώρα χωρίς κανένα σύμμαχο" ενώ απάντησε και στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος λέγοντας πως "η χώρα χρεώθηκε 90 δισ. το τελευταίο εξάμηνο και στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι δεν θα γίνει τίποτα για το χρέος εκτός από ότι είχε συμφωνηθεί το 2012.

Κλείνοντας, ο κ. Μεϊμαράκης απηύθυνε έκκληση σε όσους στις προηγούμενες εκλογές έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας ή αποχή, που κατά τον ίδιο "πληρώσαμε πολύ ακριβά", να μελετήσουν και να σκεφτούν πριν ψηφίσουν, επισημαίνοντας πως η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα του μεσαίου χώρου, που μπορεί να εξασφαλίσει συνθέσεις, και το κόμμα που μπορεί και θέλει να φέρει ιδιωτικές επενδύσεις που είναι απαραίτητες.

Ο κ. Μεϊμαράκης είχε μία έντονη κόντρα με τον Πάνο Καμμένο, με αποκορύφωμα τη στιγμή όπου ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στις κατηγορίες του κ. Καμμένου αναφορικά με την υπόθεση των υποβρυχίων, διερωτήθηκε για ποιο λόγο θυμήθηκε τώρα αυτήν την υπόθεση και σχολίασε: "Επειδή βλέπει ότι θα μείνει εκτός Βουλής έχει παλαβώσει".

Λαφαζάνης: Το μνημόνιο είναι ο τρόμος και η καταστροφή

"Το μνημόνιο είναι ο τρόμος και η καταστροφή. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφή και δεν υπάρχει καλό και κακό, αριστερό ή δεξιό νέο ή παλιό μνημόνιο" δήλωσε ο πρόεδρος της νεοσύστατης Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι η χρήση εθνικού νομίσματος μπορεί να ενισχύσει την οικονομία. "Το εθνικό νόμισμα χρησιμοποιείται σε 10 από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι στην Ευρωζώνη. Και δεν δυστυχούν. Το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει την παραγωγή, τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα ενισχύσει τη ρευστότητα" είπε ο κ. Λαφαζάνης. "Γι' αυτό χρειάζεται εναλλακτική λύση, πέρα και έξω από τα μνημόνια και αν χρειαστεί έξω από την Ευρωζώνη" πρόσθεσε.

Σχετικά με την μονομερή επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είπε πως "στην αρχή θα υπάρξει μια μικρή υποτίμηση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Το 99% του πλανήτη χρησιμοποιεί εθνικό νόμισμα".

Αναφερόμενος στον τομέα της υγείας είπε: "Στον τομέα της υγείας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή. Τα νοσοκομεία καταρρέουν" και επανέλαβε πως "πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα για να έχουμε χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους".

"Το ευρωπαϊκό κατεστημένο ευθύνεται για την τραγωδία που ζούμε" είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για το μεταναστευτικό. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καταλόγισε ευθύνες και την υποστήριξη των υποτελών ελληνικών Κυβερνήσεων, όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες είπε "στήριξαν τον πόλεμο", ενώ πρόσθεσε ότι "χρειάζονται μεγάλα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κατάστασης".

"Είχαμε πρόβλημα με το καθεστώς του Άσαντ και μας αρέσει ο τζιχαντισμός και το κύμα των προσφύγων; Αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλο ποσά, μεγάλα κονδύλια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα" κατέληξε.

Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο κ. Λαφαζάνης τ'ονισε ότι η επιλογή για τη χώρα μας είναι το μεγάλο ΟΧΙ που ελέχθη στο δημοψήφισμα, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει αντιμνημονιακή λύση για την Ελλάδα, και είναι και βιώσιμη και ρεαλιστική.

Ο κ. Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο αυτή διεξήχθη, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τα όσα αποφάσισε η διακομματική επιτροπή.

Θεοδωράκης: Για πατριωτικούς λόγους υποστηρίξαμε το Μνημόνιο

"Για λόγους πατριωτικούς υποστηρίξαμε το μνημόνιο που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας" είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και τόνισε πως "στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις". "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε δίπλα στον άνεργο ή τους μικρομεσαίους. Την επομένη των εκλογών χρειάζεται μια κυβέρνηση από 20 υπουργούς που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται να μειωθεί το κομματικό κράτος" πρόσθεσε.

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική προς τις επιχειρήσεις για να υπάρξει ανάπτυξη, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε "ότι κύρια θέση μας είναι πως ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλαμβάνει μια επιχείρηση θα είναι και η φορολογία της. Αυτό είναι το πρώτο και δεύτερον αυτή η χώρα, η Ελλάδα, έχει δυνατότητα να εξάγει. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης και θα παραμείνει και μπορεί να το κάνει. Να εξάγει".

Σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα είπε πως "η Ελλάδα έχασε χρήματα και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι εικόνες ντροπιάζουν την Ελλάδα και προσβάλουν την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη. Θα συγκρουστούμε με την Ευρώπη στο ζήτημα αυτό".

Ο κ. Θεοδωράκης καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που χαρακτήρισε "χρεοκοπημένα κόμματα", που χρωστούν στις τράπεζες γιατί έχουν χρεωθεί για πανάκριβους προεκλογικούς αγώνες και κομματικούς στρατούς, επισημαίνοντας παράλληλα πως το Ποτάμι δεν έχει γραφεία και δε χρωστά πουθενά, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του με το σλόγκαν "πρώτη φορά στα σοβαρά", παραφράζοντας το σύνθημα "πρώτη φορά αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Κουτσούμπας: Ηπρόταση του ΚΚΕ είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας

Αποστάσεις από τη Λαϊκή Ενότητα, ειδικότερα στα θέματα της ΕΕ και του ευρώ πήρε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε "η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, διότι είναι άλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγεται με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και φιλολαϊκή ανάπτυξη και μέσα σε αυτόν τον δρόμο να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο με τα μονοπώλια να έχουν την εξουσία και την ΕΕ παρούσα να φύγεις απλώς από το ευρώ". Όπως είπε, απλά έξοδος από το ευρώ σημαίνει "νέα σκληρά μέτρα για τον λαό".

Ενώ είπε πως η πρόταση της ΛΑ.Ε. συναντάται με τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.

Στο θέμα της επιβολής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είπε ότι με αυτό "πλήττεται η λαϊκή οικογένεια" και χαρακτήρισε το μέτρο άδικο.

Στην ερώτηση για το διογκωμένο δημόσιο τομέα και ευθύνες του ΚΚΕ για το φαινόμενο είπε πως "από το 1974 και μετά έχουμε μάθει να ζούμε με ένα καπιταλιστικό δημόσιο τομέα που έχει διαφθαρεί και σαπίσει όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά κυρίως γιατί είναι συνυφασμένος με την παράπλευρη εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων που είναι οι διαφθορείς".

Τόσα χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία και προβλήματα αντιμετώπισε η χώρα, στα εθνικά της θέματα και στα κυριαρχικά της δικαιώματα απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 5ης Ενότητας (Εξωτερική Πολιτική-'Αμυνα) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Υπενθύμισε το Κυπριακό, το Σχέδια Ανάν και άλλα παρόμοια σχέδια, τις "γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ, αλλά και την συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές επεμβάσεις.Και σε αυτή την λυκοσυμμαχία, τίποτα καλό δεν υπάρχει για την χώρα" είπε υπεραμυνόμενος της ανάπτυξης ισότιμων σχέσεων της Ελλάδας με διάφορες χώρες.

Επεσήμανε τέλος πως οι κοκορομαχίες μεταξύ των μνημονιακών κομμάτων δε σημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι κυβέρνηση θα υπάρξει, όμως θα είναι και πάλι αντιλαϊκή.

Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ είμαστε οι μόνοι που δεν είχαμε απώλειες από την υπογραφή της συμφωνίας

Στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων έδωσε έμφαση ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. "Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης", επισήμανε ο κ. Καμμένος. "Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη" είπε και πρόσθεσε πως "πρέπει να δώσουμε τα κίνητρα για να έρθουν στη χώρα τα 160 εκατ. ευρώ από καταθέσεις στο εξωτερικό και να βγουν τα 45 εκατ. ευρώ από τα σεντούκια".

Ο κ. Καμένος σχολιάζοντας το έργο της συγκυβέρνησης σημείωσε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ότι δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν άδικο φόρο.

"Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είχαμε απώλειες από την υπογραφή της συμφωνίας, αν και ήταν μια δύσκολη επιλογή" επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος.

Ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες σε στρατηγικούς τομείς πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) για προγράμματα ανάπτυξης.

Για το θέμα της Παιδείας είπε ότι η θέση των ΑΝ.ΕΛ είναι να υπάρχουν πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό. Για το θέμα των "αιωνίων φοιτητών" ανέφερε ότι δικαιολογεί την παράταση του χρόνου σπουδών των φοιτητών για οικονομικούς λόγους, καθώς και για λόγους υγείας.

Τέλος, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, και δήλωσε ότι "πιστεύω θα βρούμε ισοδύναμα".

"Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαφώνησαν με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, και το καταψηφίσαμε, αλλά στο θέμα με τους πρόσφυγες η κυβέρνηση ενέργησε σωστά, τα πλοία που μπήκαν για να εκτονωθεί η κατάσταση στα νησιά ήταν και δική μας άποψη" επισήμανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

"Εμείς λέγαμε για την κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ και μας λοιδόρησαν. Σήμερα το προτείνει η κυρία Μέρκελ" ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, για να συμπληρώσει ότι "το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες, αλλά και οι λαθρομετανάστες".

Προς το τέλος της διαδικασίας επικράτησε ένταση μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στο θέμα των υποβρυχίων. "Κύριε Μεϊμαράκη, είστε υπόδικος. Να φέρετε το χαρτί που λέει ότι αθωωθήκατε,. Είπατε ψέματα ότι υπάρχει αθωωτικό χαρτί. Κανένα χαρτί δεν υπάρχει. Η ΝΔ έτσι όπως κατάντησε δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούμε μαζί της", ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Γεννηματά: Θέλουμε να είμαστε τρίτη δύναμη στις εκλογές

"Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση, ξέρουμε να διαπραγματευτούμε, ο κόσμος πλέον μπορεί να συγκρίνει ζητάμε να μας δώσει δύναμη να είμαστε ο καταλύτης των εξελίξεων" ήταν το μήνυμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

"Αν υπήρχε χρυσό βατούμουρο θα το έπαιρνε ο κ. Τσίπρας που έφθασε τη χώρα στο grexit. Είναι ορατές οι διαφορές μας. Έχουμε την εμπειρία σήμερα και τη γνώση να διαπραγματευτούμε μετά την 7μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ" είπε η κα Γεννηματά.

"Το ΠΑΣΟΚ άκουσε πολλές κατηγορίες, μας είπαν προδότες. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας, όπως τα κόμματα που έλεγαν ψέματα, δημαγωγούσαν και έφεραν ένα μνημόνιο 11 δισ. η ΝΔ και ένα μνημόνιο 14 δισ. ο ΣΥΡΙΖΑ" είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για κατάρρευση του ΕΣΥ από τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και για πλήρη αδράνεια σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας σε ερώτηση ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το φάρμακο, η κ. Γεννηματά αφού κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με τη πολιτική της οδήγησε το ΕΣΥ στην κατάρρευση, τόνισε την ανάγκη προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών ενώ τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Για το μεταναστευτικό και για το τι θα έκανε αν ήταν κυβέρνηση αύριο και μάθαινε ότι φθάνουν στα ελληνικά νησιά 10.000 μετανάστες, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι δεν θα περιμένει να συμβεί αυτό αλλά θα δράσει νωρίτερα.

Παράλληλα κατηγόρησε τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για πλήρη αδράνεια με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και παράλληλα να χάσει η Ελλάδα σημαντικούς πόρους από την ΕΕ που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέλος, η κ. Γενηματά παρομοίασε τη χώρα με μία οικογένεια, η οποία προχωράει μέσα από τη συνεννόηση, το σεβασμό και τη δημιουργική δουλειά, και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δεσμευθούν ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα εξασφαλίσουν μια σταθερή κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς όρους, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να αναδείξουν το ΠΑΣΟκ τρίτη δύναμη, ως καταλύτης που θα εγγυηθεί τη σταθερότητα.