Που βγάζουν το μεροκάματο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου

Που βγάζουν το μεροκάματο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου
Μακριά πλέον από τον χώρο της πολιτικής, στελέχη που κάποτε ήταν πρωτοκλασάτα ειδικά την εποχή της παντοδυναμίας του Γιώργου Παπανδρέου πλέον βρίσκονται στις δουλειές τους. Ορισμένοι κάνουν και τις δικές τους μπίζνες.

Για παράδειγμα ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουβέλης αποτελεί σύμβουλο για επενδύσεις ελληνικών και ευρωασιατικών εταιρειών σε έναν «παρθένο» χώρο όπως είναι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ασχολείται ενεργά με το κοινοτικό δίκαιο και συμβουλεύει επιχειρήσεις και ιδιώτες. Ο κ. Βούγιας, ως συγκοινωνιολόγος «τρέχει» ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ για την νέο χάρτη των συγκοινωνιών της συμπρωτεύουσας ενώ ο κ. Τσαυτάρης έχει δημιουργήσει ένα κέντρο πιστοποίησης γνησιότητας ελληνικών προϊόντων, όπου έχουμε πολύ μεγάλη ποικιλία σαν χώρα.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Σύμβουλος για την αειφόρο ανάπτυξη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ένας εκ των πλέον εκλεκτών συνεργατών του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και ο ίδιος πιο παλιά σύμβουλος υπουργών «τρέχει» μία συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα οικονομικής και αειφόρου ανάπτυξης, ενέργειας, καινοτομίας και ποιοτικών προϊόντων.

Ουσιαστικά συμβουλεύει εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν σε ενεργειακά πρότζεκτ. Επίσης, παραμένει σύμβουλος στα Ηνωμένα Έθνη σε προγράμματα περιβαλλοντικά, όπως, για παράδειγμα, στο action plan για τη «Μεσογειακή στρατηγική για αειφόρο ανάπτυξη, 2015-2030». Πλέον σαν πρόεδρος και του Ελληνικού-Ευρωασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου προάγει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες μεταξύ Ελλάδας και Λευκορωσίας, Καζακστάν, Αρμενίας, Κιργιστάν και Ρωσίας.

Μάλιστα πριν λίγο καιρό το Συμβούλιο, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Σπύρο Κουβέλη πήρε μέρος στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ της Αστάνα στο Καζακστάν και εκεί αποφασίστηκε η μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και εκδηλώσεων και εν γένει την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Αλλωστε ο κ. Κουβέλης από παλιά είχε διακρίνει σοβαρές επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ανατολή και ειδικά στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ασχολείται με το κοινοτικό δίκαιο

Από τότε που παραιτήθηκε η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει στροφή στα επαγγελματικά της και απέχει από την πολιτική. Πλέον έχει δημιουργήσει ένα δικηγορικό γραφείο στην οδό Σόλωνος όπου ήταν και το πολιτικό της γραφείο. Ασχολείται με την συμβουλευτική δικηγορία, δηλαδή προσφέρει νομικές συμβουλές σε επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν και θέλουν οι δράσεις τους να είναι σύννομες με το κοινοτικό δίκαιο. Δεν παρίσταται σε αίθουσες δικαστηρίων.

Απλά ελέγχει τα επενδυτικά σχέδια για τον αν «προσκρούουν» νομικά κάπου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την πορεία των επιχειρηματικών εγχειρημάτων. Η εμπειρία της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ με το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι μεγάλη. Μεταξύ άλλων, ήταν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια ορίστηκε Αναπληρώτρια Διευθύντρια του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1995-1999).

Λέγεται ότι ο κ. Παπουτσής δεν έκανε τίποτα αν δεν συμβουλευόταν την κ. Ξενογιαννακοπούλου. Η ίδια, πριν ένα χρόνο, είχε συμμετάσχει σε πρόγραμμα ενίσχυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην Βοσνία.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ
Ελέγχει την ελληνικότητα προϊόντων

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φεύγοντας από το υπουργείο δεν σκέφτηκε και πολύ το που θα απασχοληθεί. Έχοντας πάρει σύνταξη ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο, διδάσκει πλέον μόνο σε ένα μεταπτυχιακό και ασχολείται πλέον με το Ερευνητικό Κέντρο (ΕΚΑΙΤΑ) που βρίσκεται στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης.

Έχει δικιά του ερευνητική μονάδα από 400 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων όπως τεχνολόγους τροφίμων, χημικούς μηχανικούς, βιολόγους, γιατρούς, γεωπόνους κ.α. Η συγκεκριμένη μονάδα ουσιαστικά εφαρμόζει τις βιολογικές γνώσεις της πάνω στην γεωργία και των έλεγχο τροφίμων. Ουσιαστικά εξετάζουμε το dna των τροφίμων, ελέγχουμε και πιστοποιούμε για την αυθεντικότητα και την γνησιότητά τους (ΠΟΠ, βιολογικά κλπ).

Για παράδειγμα, μπορούμε να εξακριβώσουμε αν ένα φασόλι είναι βιολογικό ή αν φέτα συγκεκριμένης προέλευσης είναι αυθεντική. Ποια είναι η πελατεία του Ερευνητικού Κέντρου; Μεγάλοι έμποροι, αλυσίδες σουπερμάρκετ κλπ που ζητούν από το Κέντρο να αποφανθεί εάν τα προϊόντα που θέλουν να βάλουν στο ράφι τους είναι αυθεντικά. Το Κέντρο στην Ελλάδα, έχει μία αποκλειστικότητα ως προς την πιστοποίηση και μεγάλο μέρος χρήματων που «κερδίζει» τα επανεπενδύει στην έρευνα.

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ
Αναμορφώνει τις συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης

Ο κ. Σπύρος Βούγιας ασχολείται με δύο βασικά αντικείμενα. Το πρώτο είναι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που εργάζεται σαν καθηγητής Συγκοινωνιολόγος και το δεύτερο ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού έργου Nodes (Νέα Εργαλεία για το Σχεδιασμό και τη Λειτουργία Αστικών Σταθμών Μετεπιβίβασης).

Το ευρωπαϊκό πρότζεκτ Nodes έχει χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν μέσω του ΣΑΣΘ (Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) και ουσιαστικά είναι η μελέτη του κ. Βούγια για τους χώρους μετεπιβίβασης του Θεσσαλονικέων όταν γίνει το Μετρό στην συμπρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος έχει προτείνει στο ένα άκρο της υπό κατασκευήν γραμμής, στην Μίκρα, να δημιουργηθεί ένα υπέργειος σταθμός πάρκινγκ και να μεταφερθεί και η αφετηρία όλων των λεωφορείων που θα οδηγούν στον σταθμό του Μετρό της Μίκρας. Ετσι θα δημιουργηθεί ενας τεράστιος χώρος που θα επωφεληθεί εάν δημιουργηθεί και ένα μεγάλο εμπορικό τύπου (mall).

Η έρευνα αυτή θα δοθεί σε λίγο καιρό στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και εφόσον «ξεκολλήσουν» τα έργα του Μετρό θα πάρει σάρκα και οστά, διευκολύνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό του Θεσσαλονικείς και μειώνοντας αισθητά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ