Tουριστικά project 1,8 δις ευρώ έρχονται μέσα στο 2015

Tουριστικά project 1,8 δις ευρώ έρχονται μέσα στο 2015
Tουριστικά projects συνολικού ύψους 1,8 δις. Ευρώ προωθούνται με ρυθμούς εξπρές μέσα στο 2015.


Έτσι εγκρίθηκαν και υπογράφονται άμεσα τα Προεδρικά Διατάγματα για το επιχειρηματικό σχέδιο «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ», την πολύπαθη βρετανική επένδυση της Loyalward στη Μονή Τοπλού στο νομό Λασιθίου.
H επένδυση ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκ. ευρώ. Φορέας της επένδυσης είναι η Βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Η επένδυση «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς προδιαγραφές ανάπτυξης υψηλού επιπέδου τουριστικών θέρετρων. Η επένδυση αναμένεται να επιφέρει σημαντικές θετικές επιδράσεις στην κοινωνία και την οικονομία, τόσο σε τοπικό όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα, αναμένεται να δημιουργηθούν 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας. Επίσης, θα συμβάλλει και στην παράταση της τουριστικής περιόδου της περιοχής καθώς το τουριστικό θέρετρο θα λειτουργεί σε 12μηνη βάση.
Άμεσα αναμένεται να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση τηςDolphin Capital στο νομό Αργολίδας με την επωνυμία Kilada Hills. Η επένδυση της Kilada Hills θα αναπτυχθεί στην περιοχή Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας σε έκταση 2.000 στρεμμάτωνΗ επένδυση αποτελείται από ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών και beach club. Το θέρετρο KILADA HILLS θα λειτουργεί σε ετήσια βάση με αυστηρά κριτήρια αειφόρου ανάπτυξης και δεσμεύσεις και αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα μας όπως τουλάχιστον 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του καθώς και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο. Επιπρόσθετα η επένδυση αναμένεται να προκαλέσει την δημιουργία δορυφορικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στην περιοχή, να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, να αποφέρει εισροή συναλλάγματος και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και της περιοχής με την ανάδειξη της ως τουριστικού προορισμού ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 418 εκατ. ευρώ.
Το καμβά των επενδυτικών σχεδίων του νέου έτους συμπληρώνουν η Β΄ φάση του Costa Navarino του Ομίλου Κωσταντακόπουλου στην Καλαμάτα μετά και την είσοδο του επενδυτικού fund σαουδαραβικών συμφερόντων Olayan στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΜΕΣ (εταιρία ανάπτυξης της επένδυσης).
Οι προγραμματισμένες επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ για την περίοδο 2014-2016 ανέρχονται σε 100 εκατ. Ευρώ και περιλαμβάνουν την προσθήκη τριών νέων γηπέδων γκολφ ανεβάζοντας σε πέντε το συνολικό αριθμό τους και καθιστώντας το Costa Navarino ολοκληρωμένο προορισμό για τουρισμό γκολφ.
Το 2015 προγραμματίζεται να ξεκινήσεις ο σχεδιασμός και κατασκευή τρίτης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή Navarino Bay, δυναμικότητας 300 κλινών.Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επιπλέον, τη δημιουργία στην Πύλο του πρώτου καταδυτικού αρχαιολογικού πάρκου στην Ελλάδα, την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, τη λειτουργία επισκέψιμου Κέντρου Ολυμπιακής Εκπαίδευσης ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση μόνιμης έκθεσης ολυμπιακών ενθυμημάτων την οποία θα δημιουργήσει το Costa Navarino η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.
Τέλος σάρκα και οστά αναμένεται να λάβει μέσα στο 2015 η τουριστική επένδυση της Λοκρός , το Atalanti Hills, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην περιοχή έναν ποιοτικό τουριστικό προορισμό για όλον τον χρόνο. Την εταιρία Λοκρός απαρτίζουν η Europa Capital, εκ των μεγαλύτερων διεθνών επενδυτικών οργανισμών ακινήτων στην Ευρώπη, που έχει επενδύσει πάνω από 5 δισ. σε δεκαεπτά ευρωπαϊκές χώρες, και η Prufrock Investments, επενδυτική με σημαντική εμπειρία σε project διαφόρων κλάδων, που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα και διεθνώς.
Το Atalanti Hills θα βρίσκεται στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας, στα σύνορα με τη Βοιωτία, σε ιδιωτική έκταση. Απέχει περίπου 1 χλμ. από την κοινότητα Εξάρχου στα βόρεια και σχεδόν εφάπτεται του συνόρου με τη Βοιωτία (Δήμος Ορχομενού) στα νότια.
Το έργο, έκτασης 12.500 στρεμμάτων, περιλαμβάνει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, 5.000 τουριστικές κατοικίες, τρία γήπεδα γκολφ (τα μεγαλύτερα της Ευρώπης), ακαδημία γκολφ, δεκατρία γήπεδα τένις, ακαδημία τένις, δύο spa, ιππικό κέντρο, water park, ελικοδρόμιο, παιδότοπο, ανοιχτό αμφιθέατρο 700 θέσεων, βοτανικό λόφο 700 στρεμμάτων, βιολογικές καλλιέργειες 1.000 στρεμμάτων, βιολογικές εκτροφές, μικρής κλίμακας παραγωγή και συσκευασία βιολογικών προϊόντων (ελαιόλαδο, ελιές, αρώματα, αρωματικά φυτά, μέλι, κρασί, τυρί κ.ά.), 45 χλμ. μονοπάτια, καθώς και παρατηρητήριο πουλιών. Το έργο, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, θα ολοκληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα 15-20 χρόνων και οι συνολικές
θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα φτάσουν τις 7.000. Ταυτόχρονα στην Καλαμάτα δρομολογείται η επένδυση του Ομίλου Λογοθέτη που αφορά την ανέγερση ενός ακόμη Grace Hotel.
Παράλληλα στην Διεύθυνση One Stop Shop του υπουργείου Τουρισμού έχουν κατατεθεί 11 επενδυτικά μικρότερης εμβέλειας σχέδια τα οποία υπολογίζεται ότι θα ξεμπλοκάρουν από το νέο έτος.