Κολομβία: Ματαίωση των συνομιλιών με τους αντάρτες μετά την αρπαγή του στρατηγού

Κολομβία: Ματαίωση των συνομιλιών με τους αντάρτες μετά την αρπαγή του στρατηγού
Ο Κολομβιανός Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος ματαίωσε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους μαρξιστές αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) αργά χθες το βράδυ έπειτα από την απαγωγή ενός στρατηγού βυθίζοντας έτσι σε κρίση τις προσπάθειες της χώρας για τον τερματισμό των συγκρούσεων που μετρούν 50 χρόνια.

Ο στρατηγός Ρούμπεν Ντάριο Αλζάτε, ο οποίος ηγείται μιας ειδικής δύναμης του στρατού στην επαρχία Τσόκο, απήχθη χθες το μεσημέρι. Μαζί του απήχθησαν ένας ακόμη αξιωματικός και ένας δικηγόρος που επίσης επέβαιναν στο πλοιάριο, ενώ ο οδηγός του κατάφερε να δραπετεύσει και να ειδοποιήσει τις αρχές.

Ο Πρόεδρος είχε προειδοποιήσει δημοσίως την οργάνωση ότι θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία έπειτα από την απαγωγή δύο στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με στόχο υποδομές της χώρας. Η κυβέρνηση της Κολομβίας από τον Νοέμβριο του 2012 βρίσκεται σε διαδικασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Κούβα με τους αντάρτες FARC.

Στις αρχές του 2012, οι αντάρτες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τις απαγωγές αμάχων, διατηρώντας όμως το δικαίωμα να συλλαμβάνουν αστυνομικούς και στρατιωτικούς θεωρώντας τους αιχμαλώτους πολέμου.