Tρόικα: Προς παράταση πάει η δανειακή σύμβαση

Tρόικα: Προς παράταση πάει η δανειακή σύμβαση
Προς παράταση οδεύει η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα λόγω των δεδομένων προβλημάτων στα εκκρεμή θέματα της τρόικας με την Αθήνα. Η Ελλάδα έχει βρεθεί με την "πλάτη στον τοίχο" και οι δανειστές εμφανίζονται απρόθυμοι να επιταχύνουν τις διαδικασίες.


«Όλα τα θέματα είναι ανοικτά. Χρόνος δεν υπάρχει. Ακόμα κι αν κλείσουμε την αξιολόγηση on time, δηλαδή ως το τέλος του έτους, δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση από τον ESM χωρίς παράταση της ισχύουσας σύμβασης, με έγκριση των εθνικών Κοινοβουλίων». Με αυτή τη φράση, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει άμεση γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων Αθήνας- Τρόικας, αλλά και των όσων συζητούνται στις Βρυξέλλες τις τελευταίες εβδομάδες, θέτει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, προετοιμάζοντας το έδαφος γι’ αυτό που είναι πιο ορατό από ποτέ: την ολιγόμηνη χρονική επέκταση της ισχύουσας δανειακής σύμβασης, με στόχο να πάρει ο Κρατικός Προϋπολογισμός αλλά και οι ελληνικές τράπεζες, ανάσες ρευστότητας με τα υπόλοιπα του ευρωπαϊκού προγράμματος, έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για την πιστωτική γραμμή.
Όπως περιγράφει το ίδιο στέλεχος την κατάσταση, αυτή την στιγμή το επικρατέστερο σενάριο εργασίας είναι ότι λόγω των δεδομένων προβλημάτων στα εκκρεμή θέματα της Τρόικας με την Αθήνα, το EUROGROUP της 8ης Δεκεμβρίου θα βρει τις δύο πλευρές χωρίς συμφωνία. Ακόμα κι αν η αξιολόγηση «κλείσει» με πολιτική συμφωνία στο διάστημα που απομένει ως το τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή ως το σημείο «0» -όπως χαρακτηρίζεται η ημερομηνία λήξης της δανειακής σύμβασης- η εκταμίευση των υπόλοιπων 2,9 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού προγράμματος δεν θα προλάβει να γίνει εγκαίρως. Για να καταστεί αυτό δυνατό θα πρέπει να υπάρξει συμπληρωματική σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), η οποία θα πρέπει να περάσει από όλα τα εθνικά Κοινοβούλια και μάλιστα εγκαίρως, γιατί όπως γνωρίζουν καλά στις Βρυξέλλες από το «ξεσκόνισμα» των λογιστικών βιβλίων της Αθήνας, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν ως το τέλος Φεβρουαρίου. Μετά η Ελλάδα θα είναι εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών.

ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, εάν αποφασιστεί από τους Ευρωπαίους και κυρίως από το Βερολίνο, ότι μαζί με τη συμπληρωματική σύμβαση, θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια και η πιστωτική γραμμή (ECCL), έτσι ώστε να αποφευχθούν τριβές στις κυβερνήσεις των μελών της Ευρωζώνης, που θα εμφανίζονται να ζητούν πρόσθετα κεφάλαια για τους Έλληνες. Όπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος της Κομισιόν, σε αυτή την περίπτωση όλα θα κριθούν από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς σημειώνει με νόημα ότι «δύσκολα θα πειστούν για μια χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα». Ακόμα κι αν οι δύο φάκελοι (η παράταση της δανειακής σύμβασης και η πιστωτική γραμμή) «σπάσουν» και πάνε σε δύο δόσεις στα εθνικά Κοινοβούλια, ο παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας δεν αλλάζει κι εκεί θα είναι καθοριστική η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο, αφού αν εμφανιστεί επιφυλακτικό τότε ανάλογη θα είναι η στάση των «δορυφόρων» του ήτοι των Αυστριακών, των Ολλανδών, των Φινλανδών.
Εκφράζοντας τη μάλλον τεχνοκρατική άποψη πολλών στις Βρυξέλλες, ο αξιωματούχος επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολούθησε τη σωστή στρατηγική, αφού θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση, πολύ πιο γρήγορα, για να μην βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο όπως συμβαίνει τώρα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, η Αθήνα φάνηκε να επενδύει πολύ περισσότερα απ’ ότι έπρεπε στο πρόσωπο του Ζ. Κ. Γιούνκερ, εκτιμώντας προφανώς ότι με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. «Η Κομισιόν δεν παίρνει αποφάσεις. Αποφάσεις παίρνει το EUROGROUP», σημειώνει το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας λάθος την ελληνική επένδυση στο νέο επικεφαλής της Κομισιόν, που βρίσκεται μάλιστα στο στόχαστρο λόγω των φορολογικών συμφωνιών του Λουξεμβούργου.

Στον πάγο οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών

Το καλό -και μάλλον υπεραισιόδοξο- σενάριο, στο οποίο ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση, στηρίζεται στο ότι με την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, η αξιολόγηση θα «τρέξει» αφού οι βασικές εκκρεμότητες θα έχουν αντιμετωπιστεί πριν από την άφιξη τους και θα έχουν απομείνει μόνο οι λεπτομέρειες. Ακόμα και σε αυτό το σενάριο δεν είναι βέβαιο ότι η αξιολόγηση θα έχει «κλειδώσει» ως τις 8 Δεκεμβρίου, αλλά σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση των υπολοίπων του ευρωπαϊκού προγράμματος θα προλάβει να γίνει πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή χωρίς να χρειαστεί παράταση της σύμβασης. Σε αυτή την εκδοχή, πέρα από το «μαξιλαράκι» των ταμειακών διαθεσίμων που επαρκούν ως το τέλος Φεβρουαρίου, θα υπάρχουν και τα 2,9 δις ευρώ της τελευταίας δόσης, απορροφώντας τους όποιους κραδασμούς των όποιων πολιτικών εξελίξεων στο κρίσιμο δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου, έως ότου επιτευχθεί συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τους όρους της πιστωτικής γραμμής.
Τα πρώτα… θύματα αυτού του σεναρίου είναι, ωστόσο, ήδη ορατά. Πέρα από το «κούρεμα» που υπέστη η νέα ρύθμιση οφειλών πριν καλά- καλά ψηφιστεί, αλλά και το επικοινωνιακό στραπάτσο που υπέστη η κυβέρνηση, φαίνεται ότι μπαίνει στον… πάγο μέχρι νεωτέρας ο σχεδιασμός των ελαφρύνσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αν και ως στρατηγικός στόχος και επιδίωξη, θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα και πολύ περισσότερο στην επικοινωνιακή καθημερινότητα της κυβέρνησης, από τις συνομιλίες με υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αντιλαμβάνεται, πλέον, κανείς ότι οι πιέσεις της Τρόικας για τους δημοσιονομικούς στόχους του επόμενου έτους, δεν επιτρέπει άμεσες κινήσεις στη κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών νομικών και φυσικών προσώπων, πόσο μάλλον μια σχετική πρόβλεψη στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατίθεται λίαν συντόμως στη Βουλή. Ο ίδιος ο Γκίκας Χαρδούβελης προσδιόρισε, μάλιστα, εμμέσως τον χρονικό ορίζοντα τέτοιων κινήσεων, παραπέμποντας σε ρυθμούς ανάπτυξης σταθερά πάνω από 3%, κάτι που σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από το 2016.


Πηγή: Παραπολιτικά