Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, κάλεσε την Τουρκία ο Γ. Χαν

Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, κάλεσε την Τουρκία ο Γ. Χαν
Έκκληση προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, απηύθυνε σήμερα ο επίτροπος Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Χαν, αφού ανέφερε ότι είναι σημαντικό να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι στην αυριανή Ολομέλεια της Ευρωβουλής θα το κάνει εκτενώς και υπογράμμισε:
«Το βασικό μου μήνυμα είναι ότι αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω δηλώσεις ή πράξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερη ένταση».
«Συγχρόνως είναι πολύ σημαντικό όλες οι πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης και να δράσουν με εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε, προσθέτοντας:
«Υποστηρίζουμε σθεναρά τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στις προσπάθειές του για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επανάληψη των συνομιλιών».
«Ενθαρρύνουμε δυναμικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προς όφελος όλων», κατέληξε ο κ. Χαν.

Εν τω μεταξύ, ανοικτό άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ελλάδα και η Κύπρος να αντιδράσουν νομικά απέναντι στην «ακραία, κραυγαλέα και προκλητική στάση της Τουρκίας, που, με την αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός των ορίων της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας, του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros», καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και αποδεικνύει ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο».
Παράλληλα, στήριξε πλήρως τις αποφάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών μέχρι να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική ίσων αποστάσεων που κρατούν ορισμένες χώρες, τονίζοντας ότι τίποτα δεν δικαιολογεί μια τόσο κραυγαλέα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου για αυτό και πρέπει ξεκάθαρα να πάρουν θέση.
«Η αντίδραση μας είναι, μέχρι στιγμής, έντονη πολιτικά, μπορεί να αποκτήσει, όμως, και νομικά χαρακτηριστικά» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως μήτρα προβλημάτων την κραυγαλέα καταπάτηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, σε όλους τους τόνους, έχει εξηγήσει πως ούτε η τριμερής συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, ούτε της Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ έχουν επιθετικό χαρακτήρα».