Ανακτά τη δυναμική του το ελαιόλαδο και αναμένεται χρυσοφόρο

Ανακτά τη δυναμική του το ελαιόλαδο και αναμένεται χρυσοφόρο
Eλληνικό παρθένο ελαιόλαδο σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές ότι θα κατακλύσει την παγκόσμια αγορά σε σημείο η ζήτηση να ξεπεράσει την προσφορά.

«Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να κατρακυλήσει το 2014-15 και η τιμή του να εκτοξευτεί, λόγω των επιπτώσεων της ξηρασίας και των κατεστραμμένων δέντρων στην Ισπανία, των πλημμυρών στην Ιταλία, αλλά και του εμφυλίου στη Συρία», τόνισε ερευνητής μιλώντας στο Bloomberg.
H παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί από 3.190.000 τόνους το 2013-2014 σε 2.550.000 τόνους το 2014-2015. Κύρια αιτία η χειρότερη ξηρασία που υπέστη ποτέ η Ισπανία αλλά και η παραγωγή ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς που εξάντλησε τα ελαιόδενδρα. Οπως σημειώνει το Bloomberg η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμου, καθώς το λάδι της χρησιμοποιείται παντού.
«Σαρώνει» την παγκόσμια αγορά το ελληνικό λάδι λόγω κατάρρευσης της ισπανικής παραγωγής
Η πτώση της παραγωγής θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ζήτησης κυρίως στην ΕΕ αλλά και και σε άλλες χώρες, με την τιμή να αναμένεται να μείνει υψηλή για μεγάλη περίοδο και όπως τονίζει το πρακτορείο ειδήσεων την πτώση στην παραγωγή της Ισπανίας αναμένεται να αντισταθμίσει η ελληνική παραγωγή που εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στους 300.000 τόνους από τους 158.000 τόνους.
Η παραγωγή στην Ελλάδα για το 2014 σημείωσε άνοδο 100%, ενώ εκτός της Ισπανίας που επλήγη από παρατεταμένη ξηρασία, η παραγωγή μειώθηκε και στη Συρία, λόγω του εμφυλίου πολέμου.
Η νότια Ισπανία έζησε τη χειρότερη ξηρασία του αιώνα που διανύουμε από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Μάιο του 2014 και τα δέντρα δεν έφτασαν τις προσδοκίες των παραγωγών της μεγαλύτερης χώρας σε παραγωγή και εξαγωγή ελαιόλαδου, που χρησιμοποιείται από σαλάτες μέχρι σαπούνια.
Η πτώση της παραγωγής θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ζήτησης κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε άλλες χώρες, κρατώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα στο εγγύς μέλλον, αναφέρει το Bloomberg. Η τιμή στα συμβόλαια ελαιολάδου που διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά έχουν εκτιναχθεί 27% σε σχέση με πέρυσι, ενώ, όπως προσθέτει το Oil World, η τιμή του ελαιολάδου στην Ισπανία αναμένεται να κινηθεί έντονα ανοδικά τους επόμενους μήνες ενόψει και των νέων στοιχείων που θα επιβεβαιώνουν τη μεγάλη πτώση στη φετινή παραγωγή (από τους 1.770.000 τόνους η παραγωγή έπεσε στους 870.000 τόνους).
Σημαντική αύξηση και για την Τυνησία που από τους 80.000 τόνους θα φτάσει τους 260.000 τόνους.

Υπενθυμίζεται και η πρόσφατη οικονοµική συµφωνία µε τις ΗΠΑ για την εξαγωγή 200 έως 400 τόνων παρθένου ελαιολάδου σε µηνιαία βάση από την Κρητική εταιρεία «Μποτζάκης ΑΕ», αλλά και το κινεζικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η παραγωγή ελαιολάδου κατά την ελαιοκομική περίοδο 2014/2015 θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους, έναντι 135.000 τόνων το 2013, το οποίο ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές για τον κλάδο, ανακτώντας έτσι τη δυναμική της.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το υπάρχον δυναμικό στην ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να δώσει παραγωγή της τάξης των 400.000 τόνων ελαιολάδου, η οποία λόγω διαφόρων παραγόντων (πχ καιρικές συνθήκες, ασθένειες) δεν επιτυγχάνεται πάντα. Έτσι η συνήθης εγχώρια παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 320.000-330.000 τόνων.

Την ίδια στιγμή, η μειωμένη παραγωγή στις άλλες ελαιοπαραγωγικές και κύριες ανταγωνίστριες χώρες, ωθεί υψηλότερα τις τιμές.

Ήδη, τα πρώτα συμβόλαια στην Ελλάδα έχουν «κλειστεί» σε πολύ καλή τιμή της τάξης των 3,44 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν κάτω από 3 ευρώ το κιλό, ενώ αναμένεται να κινηθούν περαιτέρω ανοδικά.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία μελέτης της Εθνικής Τράπεζας, η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου (13% της παγκόσμιας παραγωγής τη δεκαετία του 2000) μετά την Ισπανία (40%) και την Ιταλία (22%) και υπερέχει σε όρους ποιότητας, καθώς τα ¾ της ελληνικής παραγωγής είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, έναντι 45% της ιταλικής και 30% της ισπανικής.