Σε χαμηλό 4ετίας το πετρέλαιο

Σε χαμηλό 4ετίας το πετρέλαιο
Σε χαμηλό τεσσάρων και πλέον ετών υποχωρούσε την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου Brent, πλησιάζοντας τα 82 δολάρια/βαρέλι, μετά την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές πώλησης στις ΗΠΑ.


Η προθεσμιακή τιμή του Brent για παράδοση τον επόμενο μήνα βρέθηκε στα 82,08 δολάρια/βαρέλι, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο του 2010 και μετά, για να βρεθεί στη συνέχεια στα 82,68 δολάρια/βαρέλι.
Αντιστοίχως, η τιμή του αμερικανικού ατγού υποχωρούσε κατά 2,20 δολάρια, στα 76,58 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού είχε υποχωρήσει νωρίτερα στα 75,84 δολάρια/βαρέλι που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μετά τον Οκτώβριο του 2011.
Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές πώλησης για την Ασία και την Ευρώπη, αλλά τις μείωσε για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, η απόφαση αυτή της Σαουδικής Αραβίας δείχνει ότι στόχος της είναι να προασπίσει το μερίδιό της στην αμερικανική αγορά απέναντι σε άλλους προμηθευτές, αν και οι αναλυτές της JBC Energy σημείωσαν ότι η τιμολογιακή πολιτική της μπορεί απλά να αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη της αγοράς και να μην έχει να κάνει με πόλεμο τιμών ή μερίδια αγοράς.
Στην υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου συμβάλλει και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή μείωση της παραγωγής από την πλευρά του ΟΠΕΚ.