Αυτοί ετοιμάζουν επενδύσεις έξι δισ. ευρώ στο ελληνικό τουρισμό

Αυτοί ετοιμάζουν επενδύσεις έξι δισ. ευρώ στο ελληνικό τουρισμό
Σε τουριστικό Ελ Ντοράντο μετατρέπεται η Ελλάδα καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να επενδυθούν περί τα 6 δις ευρώ για την δημιουργία 5αστερων ξενοδοχειακών μονάδων.


Δύο επενδύσεις στην Ιθάκη

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που πραγματοποιούνται είναι αυτή στην Ιθάκη, όπου δρομολογείται η κατασκευή ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος , από Αυστραλούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν καταβάλει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για την απόκτηση έκτασης 2.600 στρεμμάτων στην Ιθάκη.
Πρόκειται για το «Iliad resort», ένα σύνθετο τουριστικό συγκρότημα με προϋπολογισμό ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο συγκρότημα θα παρέχει βίλες, μαρίνες με δυνατότητα να υποδεχθούν ακόμα και κρουαζιερόπλοια, κατοικίες πολλών αστέρων προς ενοικίαση και πολλές επιπλέον ανέσεις για τους υψηλούς επισκέπτες .
Επίσης στην Ιθάκη η εταιρεία Αγυια έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στο «fast track» για την υλοποίηση του τουριστικού θερέτρου «Ithaca Resort» στην Νότια Ιθάκη. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιστότοπος Invest in Greece, η επένδυση παραθεριστικού-τουριστικού χωριού περιλαμβάνει ξενοδοχεία πέντε αστέρων, Spa, γήπεδο και κτήριο λέσχης γκόλφ, μαρίνα, μικρές συνεδριακές εγκαταστάσεις και αντίστοιχης κατηγορίας παραθεριστικές κατοικίες.

Πλήρες από την έναρξη λειτουργίας του το Nikki Beach Resort and Spa


Είσοδο στην Ελλάδα έκανε προ ημερών η αλυσίδα διαχείρισης πολυτελών lifestyle boutique ξενοδοχείων Nikki Beach Hotels & Resorts, ανοίγοντας στο Πόρτο Χέλι το πρώτο Nikki Beach Resort & Spa στον κόσμο. Το ξενοδοχείο με δυναμικότητα 66 δωμάτια και σουίτες, άνοιξε τις πόρτες του από την 1η Αυγούστου.Το ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων Nikki Beach Resort & Spa, σχεδιάστηκε ακολουθώντας το όραμα του εμπνευστή και ιδιοκτήτη της αλυσίδας Nikki Beach Worldwide κ. Τζακ Πένροντ, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Gatserelia Design, σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Arch Group και ανακατασκευάστηκε από την Dolphin Capital Investments (DCI). Η Dolphin Capital έχει επενδύσει σχεδόν 400 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων έργων, ενώ σχεδιάζει επένδυση κοντά στο 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Ο ιδρυτής της Nikki, Τζακ Περνό, αναφέρει: «Όταν ανοίγουμε τις κεραίες μας στην Ευρώπη, βλέπουμε πως η Ελλάδα έχει μερικές πολύ ευνοϊκές τιμές. Ένα ανακαινισμένο ξενοδοχείο κοστίζει περίπου 40% κάτω από το να χτίσεις ένα καινούργιο».

Νέα ξενοδοχεία από την Καράτζης

Στην Κρήτη ο όμιλος Καράτζη μετά το τεσσάρων αστέρων Nana Beach, ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην τουριστική αγορά ένα ακόμη ξενοδοχείο, αυτήν τη φορά πέντε αστέρων. Η νέα μονάδα θα είναι δυναμικότητας 118 δωματίων και 240 κλινών και θα δημιουργηθεί σε παραθαλάσσια έκταση 32 στρεμμάτων στη θέση Δράπανος του Δήμου Χερσονήσου. Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης ενέκρινε την υπαγωγή του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου του ομίλου στην κατηγορία της Περιφερειακής Συνοχής των Γενικών Επενδυτικών Σχεδίων. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 14.547.246 ευρώ, ενώ η συνολική ενίσχυση σε 4.282.679,91, ήτοι σε ποσοστό 30% του ενισχυόμενου κόστους.Σχέδια για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας έχει και η θυγατρική της Καράτζης, ΣΤΕΛΛΑ ΠΟΛΑΡΙΣ ΚΡΕΤΑ. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της όμορα οικόπεδα στην κτηματική περιφέρεια Αγίου Ιωάννη του Δήμου Ιεράπετρας επί των οποίων σχεδιάζεται η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας σύμφωνα με την οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί. Το επενδυτικό σχέδιο, ύψους 37,26 εκατ. ευρώ, είχε αναβληθεί εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας όμως επανεξετάζεται λόγω της ανάκαμψης που παρατηρείται στον τουριστικό κλάδο, όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση. Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας (5 αστέρων) δυναμικότητας 597 κλινών (321 δωματίων).

Σχέδια για νέα επενδύσεις από το σχήμα Oaktree – ΣΑΝΗ

Εν τω μεταξύ, το deal της Oaktree με τον όμιλο ΣΑΝΗ του Ανδρέα Ανδρεάδη, άνοιξε τον δρόμο για την αγορά του ξενοδοχείου Gerakina Beach της Χαλκιδικής, με 15 εκατ. ευρώ περίπου.

Το δίδυμο Oaktree – ΣΑΝΗ έχει αποκτήσει και το ξενοδοχειακό συγκρότημα Oceania Club στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Για το Gerakina Beach αρχικό ενδιαφέρον, στο πρώτο διαγωνισμό, είχαν δείξει Ρώσοι επιχειρηματίες, αλλά το τίμημα είχε κριθεί πολύ υψηλό για μία μονάδα, 3 αστέρων. Την ίδια κατάληξη είχε και ο δεύτερος διαγωνισμός.

Στο χάρτη και τα τουριστικά χωριά

Ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα έχουν ήδη καταρτίσει τα επενδυτικά πλάνα τους για τη δημιουργία τουριστικών χωριών και περιμένουν το «πράσινο» φως της κυβέρνησης για να προχωρήσουν στις επενδύσεις.

Ο Δάκης Ιωάννου με τον Ευθ. Παρασκευαΐδη δραστηριοποιούνται στη Σητεία με το Plaka bay Resort, στο σχέδιο του οποίου περιλαμβάνεται η δημιουργία κατοικιών και στην περιοχή Σωρός Μαγνησίας με το Apollo Golf & Spa Resorts, όπου προβλέπεται η δημιουργία τουριστικού village με 452 κατοικίες. Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, μετά την έναρξη της λειτουργίας του Costa Navarino στην Πύλο Μεσσηνίας, σχεδιάζει την δημιουργία τουριστικού χωριού με μεγάλο αριθμό κατοικιών, σε έκταση δίπλα από το ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Η εταιρεία Lokros, εδώ και τρία χρόνια περίπου, προσπαθεί να δημιουργήσει τουριστικό χωριό (μάλλον για ολόκληρη πόλη πρόκειται) με την δημιουργία 5.000 κατοικιών στην Αταλάντη Φθιώτιδας, ενώ η Trident Investments του Ι. Παπαπολίτη, επενδύει στο Olympia Resort στην Ηλεία, σχεδιάζει να δημιουργήσει 180 εξοχικές κατοικίες.

Τέλος, μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, με τη δημιουργία τουριστικού χωριού επιχειρεί να κάνει η βρετανική Minoan Group στο Κάβο Σίδερο στο Λασίθι της Κρήτης, όπου προβλέπεται η δημιουργία 2.290 κατοικιών.