Δύο ύποπτα κρούσματα του Εμπολα στην Ελλάδα

Δύο ύποπτα κρούσματα του Εμπολα στην Ελλάδα
Aυξημένη ετοιμότητα στις ελληνικες αρχές, καθώς εξετάζονται δύο «ύποπτα» κρούσματα για τον ιό Εμπολα στη χώρα μας. Πρόκειται για δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Λαϊκό».

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας ασθενής προέρχεται από τη Λιβύη και ζήτησε να εξεταστεί από ειδικούς, ενώ νοσηλεύεται ήδη σε θάλαμο απομόνωσης στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ο δεύτερος, ήρθε στην Ελλάδα από χώρα της Αφρικής, εξετάστηκε χθες και διακομίστηκε για νοσηλεία στο «Λαϊκό», μέχρι επιβεβαίωσηςή διάψευσης για μόλυνση από τον ιό.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της δραματικής εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού Εμπολα στη Δυτική Αφρική κήρυξε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Yστερα από έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Οργανισμού στην Ελβετία το πρωί της Παρασκευής αξιωματούχοι του ΠΟΥ έκαναν λόγο για διεθνή κρίση και υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων, καλώντας τις ανεπτυγμένες χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα κράτη της Αφρικής.
Τα θύματα του ιού, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, πλησιάζουν τα 1.000.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία, Τόνιο Μποργκ, σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού Εμπολα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Λίγες ώρες μετά τον παγκόσμιο συναγερμό που κήρυξε ο ΠΟΥ, ο Τόνιο Μποργκ δήλωσε ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι «εξαιρετικά μικρός».

Πώς γίνεται η μετάδοση του ιού

Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί εμφανίζεται με αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια.Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.Πρόκειται για την χειρότερη έως σήμερα επιδημία του ιού.

Η νόσος προκαλείται από ένα από τα τρία είδη του ιού Έμπολα, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Fikwiridae και διακρίνεται από τις μακρές νηματοειδείς ίνες του RNA. Ο ζωικός ξενιστής (δεξαμενή) δεν έχει αναγνωριστεί, περιορίζοντας την έρευνα γύρω από τη νόσο. Σε κάθε εισβολή επιδημίας, η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση πιστεύεται ότι οφείλεται σε δήγμα από μολυσμένο ζώο. Οι ακόλουθες περιπτώσεις οφείλονται σε επαφή με το αίμα ή με σωματικά υγρά από ένα μολυσμένο άνθρωπο ή από την επαναχρησιμοποίηση μολυσμένων βελονών και συρίγγων. Η χρήση των συνήθων μέτρων προφύλαξης εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου, με την επιπλέον χρήση καλυμμάτων για τα πόδια και τα υποδήματα, σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων αίματος, εμεσμάτων ή διαρροϊκών κενώσεων. Οι θάλαμοι απομόνωσης αρνητικής πίεσης χρησιμοποιούνται επίσης, αν υπάρχουν.
Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πιθήκους).
Η εξάπλωση του ιού Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ, συνιστάται όμως η χρήση μάσκας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα. Όλος ο εξοπλισμός πρέπει να αποστειρώνεται πριν επαναχρησιμοποιηθεί.
Συμπτώματα

Σύμφωνα με οδηγίες προς τους ταξιδιώτες που είχε εκδώσει τον περασμένο μήνα το ελληνικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα σε 2 έως 21 μέρες από τη μόλυνση με τον ιό εκδηλώνονται αιφνίδιος, υψηλός πυρετός, μυαλγία, διάρροια, πονοκέφαλος, κόπωση και πόνος στην κοιλιά.
Μπορεί επίσης να υπάρχει δερματικό εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα

Εντός 7 ημερών αναπτύσσεται σοκ (καταπληξία), κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας. Περισσότεροι από το 50% των ασθενών καταλήγουν. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.
Η περίοδος επώασης διαρκεί 2-3 εβδομάδες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα.
Θεραπεία
Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον των ιών Έμπολα του αιμορραγικού πυρετού και η θεραπεία περιορίζεται σε υποστηρικτικά μέτρα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της οξυγόνωσης και του ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών.