30.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

30.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών
Στο σπίτι θα αναγκαστούν να κρατήσουν τα παιδιά τους χιλιάδες οικογένειες καθώς το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αιτημάτων.

Περίπου 25.000 με 30.000 παιδιά εκτιμάται πως θα βρεθούν στον αέρα με τη νέα σχολική περίοδο, σύμφωνα και με την πορεία κατάθεσης των αιτήσεων στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης του προγράμματος, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Oπως αναφέρουν Τα Νέα, σύμφωνα με τον αριθμό των αιτήσεων που είχαν πρωτοκολληθεί μέχρι χθες - καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτημάτων - στην ΕΕΤΑΑ, είχαν φτάσει περί τις 60.000. Πρόκειται για αριθμό που στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε πάνω από 75.000 παιδιά, δεδομένου ότι πολλές αιτήσεις από οικογένειες αφορούν περισσότερα του ενός παιδιού.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Οπως μάλιστα επισημαίνεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων (ΚΕΔΕ), Σίμο Δανιηλίδη, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικά 80.000 αιτήσεις από γονείς προκειμένου να εξυπηρετηθούν κατά τη νέα σχολική περίοδο περίπου 100.000 παιδιά. Τα τελικά νούμερα αναμένεται να αποτυπωθούν προς το τέλος της εβδομάδας, όταν θα ανοιχθεί το σύνολο των φακέλων που έφτασαν έως χθες στην ΕΕΤΑΑ.
Ωστόσο, και παρά το γεγονός πως οι προβλεπόμενες θέσεις του προγράμματος ανέρχονται σε περισσότερες από 89.600, τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί για την επιχορήγηση της δωρεάν φιλοξενίας - περί τα 160 εκατ. ευρώ - δεν αναμένεται να καλύψουν παρά μόνον 62.000 παιδιά. Για τον λόγο αυτό, όπως εξηγεί και ο κ. Δανιηλίδης, θα μείνουν εκτός σταθμών τουλάχιστον 25.000 παιδιά.
Πέραν της χρηματοδότησης, αγκάθι παραμένει και το γεγονός πως συχνά σε ορισμένες περιοχές παραμένουν αδιάθετες θέσεις ενώ σε άλλες καταγράφεται υπερπληθώρα αιτήσεων. «Αυτό συμβαίνει είτε επειδή σε μια περιφέρεια είναι μικρότερος ο αριθμός των ενδιαφερομένων από τις θέσεις που έχουν προβλεφθεί ή γιατί ακόμη και εντός της ίδιας περιφέρειας κάποιοι παιδικοί σταθμοί είναι πιο δημοφιλείς και συγκεντρώνουν περισσότερες αιτήσεις» σημειωνόταν.