ΠΟΠΕΚ: Ζητά επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2012

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η απόφαση εξίσωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στοίχισε απώλεια εσόδων άνω των 750 εκατ. ευρώ κατά τη χειμερινή περίοδο 2012-2013 και 2013-2014, «αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς θέρμανση».
Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο δήθεν υποθετικός λόγος της εξίσωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης μ’ αυτόν του πετρελαίου κίνησης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου εξέλιπε παντελώς μετά την υιοθέτηση της πρότασης των πρατηριούχων για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εισροών – εκροών σε όλα τα στάδια διάθεσης και διακίνησης καυσίμων, με τις διατάξεις του Ν.3784/2009, 4072/2012 και 4177/2013».
Παράλληλα, οι πρατηριούχοι ζητούν από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και το υπουργείο Οικονομικών «να επαναφέρουν τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης εν όψει της ερχόμενης χειμερινής περιόδου στα επίπεδα του 2011-2012, για να ζεσταθούν χιλιάδες εξαθλιωμένες οικονομικά οικογένειες, ανακτώντας παράλληλα τα απολεσθέντα δημόσια έσοδα, αντί να περικόπτει μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους επιδόματα».
Όσον αφορά την την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων, σημειώνουν ότι «η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης, η οποία καθυστερεί να εφαρμόσει νομοθετικές διατάξεις με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους από το 2009, αν θέλει να επιβεβαιώσει την πολιτική της βούληση και να βάλει τέλος στη γάγγραινα της οικονομίας από το λαθρεμπόριο και τη νοθεία των καυσίμων».