Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική και παράνομη, η απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει το ανώτατο πλαφόν συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.


Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, με την από 29.4.2014 απόφαση του, έθεσε συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται. Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι από την καθιέρωση του πλαφόν απειλείται η βλάβη της υγείας μεγάλης ομάδας πληθυσμού, η οποία πρέπει να λαμβάνει συνεχώς και αδιαλείπτως φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους. Ακόμη, αναφέρει ότι στην επίμαχη απόφαση δεν υπάρχουν τα επιστημονικά - ιατρικά κριτήρια για τον καθορισμό των ορίων συνταγογράφησης των γενοσήμων φαρμάκων με συνέπεια ο καθορισμός του πλαφόν να είναι αυθαίρετος και αντίθετος στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, αλλά και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Επίσης, υποστηρίζει ότι η επίμαχη απόφαση παραβιάζει το άρθρο 21 του Συντάγματος, καθώς θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, την στιγμή μάλιστα, που η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι δυνατή με άλλες μεθόδους