Για λαθρεμπορία κατηγορούνται στελέχη της ΣΕΚΑΠ

Για λαθρεμπορία κατηγορούνται στελέχη της ΣΕΚΑΠ
Το 2009 όταν έγινε γνωστή η υπόθεση είχε προκάλεσει σάλο στην κοινή γνώμη.


Ο λόγος για την υπόθεση της λαθρεμπορίας της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, όπου προ ημερών έγινε το δικαστήριο για τον πρόεδρο και τα στελέχη της ΣΕΚΑΠ , τα οποία κατηγορούνται για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας από κοινού και κατ. εξακολούθηση, την περίοδο 2009 καθώς και άνθρωποι εκτός της εταιρίας για άμεση συνέργεια.

Η υπόθεση που έφτασε για πρώτη φορά στο ακροατήριο την περασμένη εβδομάδα, αναβλήθηκε μετά από αίτημα των κατηγορουμένων. Το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται είναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων και σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι πράξεις τελέστηκαν με «ιδιαίτερα τεχνάσματα» .

Η υπόθεση

Τον Νοέμβριο του 2009 το ΣΔΟΕ εντόπισε μια πολύ μεγάλη παρτίδα λαθραίων τσιγάρων.
Συγκεκριμένα, σε αποθήκη στη θέση Γκόριτσα Ασπροπύργου η Υπηρεσία Ειδικών Ερευνών ανακάλυψε 2.800 κιβώτια (861.000 πακέτα) αξίας 2,5 εκατ. ευρώ. Τα πακέτα έφεραν την ένδειξη «export only», δηλαδή ήταν αδασμολόγητα (χωρίς την ταινία όπου αναγράφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης).
Τα τσιγάρα που βρέθηκαν στην αποθήκη ήταν παραγωγής της ΣΕΚΑΠ, της ελληνικής συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, η οποία ήταν τότε ακόμη κρατική και υπαγόταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντιστοιχεί σε δασμούς ύψους 2 εκατ. ευρώ, ενώ μέρος των κατασχεθέντων ήταν παραγωγής της μεγάλης ελληνικής καπνοβιομηχανίας. Στην ίδια επιχείρηση κατασχέθηκε επίσης βαν με πλαστές γερμανικές πινακίδες..