Ανακάλυψη του αλγόριθμου του σεξ από Έλληνα επιστήμονα

Ανακάλυψη του αλγόριθμου του σεξ από Έλληνα επιστήμονα
Έλληνας επιστήμονας έφερε στο φως της δημοσιότητας τον "αλγόριθμο του σεξ" σε μια έρευνα που πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο νέους δρόμους στον τομέα της γενετικής και της εξελικτικής βιολογίας.

Ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούσε για πολλά χρόνια τους βιολόγους είναι με ποιον τρόπο η φύση "διαλέγει" τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τα γενετικά χαρακτηριστικά των οργανισμών και μάλιστα αντέχουν στο πέρασμα των χρόνων.

Ο καθηγητής του τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Χρίστος Παπαδημητρίου και η ομάδα του έφτιαξαν έναν αλγόριθμο βάση του οποίου εξηγείται ο ρόλος του σεξ στο συνδυασμό των γονιδίων για την δημιουργία ενός νέου οργανισμού. Ο αλγόριθμος αυτός παρομοιάζεται με τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί ένας επενδυτής για να αγοράσει μετοχές. Έτσι λοιπόν όπως ο επενδυτής αγοράζει και παίζει μετοχές μέσω του Χρηματιστηρίου, έτσι και η φύση "παίζει" με τα γονίδια μέσω του σεξ.

Η πρώτη απόπειρα για την λύση του μυστηρίου γύρω από το σεξ είχε γίνει από τον Κάρολο Δαρβίνο με την δημοσίευση του βιβλίου " Καταγωγή των ειδών" που θεωρείται βιβλίο- σταθμός στην θεωρία της εξέλιξης των ειδών. 155 χρόνια μετά, οι ειδικοί των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της εξελικτικής βιολογίας φωτίζουν περισσότερο την υπόθεση δημοσιεύοντας μια σχετική έρευνα στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας επιστημών των ΗΠΑ, PNAS.

Η Θεωρία της Υπολογιστικής του Μπέρκλεϊ πήρε σάρκα και οστά όταν ο καθηγητής Χρίστος Παπαδημητρίου πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει ένα επιστημονικό συνέδριο στο Ινστιτούτο Σάιμονς με σκοπό να συζητηθεί και να αναλυθεί η εξέλιξη και το σεξ μέσω της θεωρίας των παιγνίων. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ειδικοί των ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιολόγοι, φυσικοί, μαθηματικοί, στατιστικολόγοι και άλλοι επιστήμονες. Το συνέδριο αυτό αποτελεί ορόσημο στην κατανόηση και στην ανάλυση της εξέλιξης των ειδών. Μάλιστα από αυτό προέκυψε και η επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό PNAS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Χρίστος Παπαδημητρίου είναι ο ένας από τους συγγραφείς του γνωστού μυθιστορήματος "Logicomix" που έχει αποσπάσει πολλές θετικές κριτικές στο κόσμο της επιστήμης. Άλλα συγγραφικά του έργα είναι τα "Τούρινγκ" και "Μαθήματα Αγάπης", ενώ έχει βραβευτεί με πολλά επιστημονικά βραβεία όπως τα "Charles Babbage Award" και "Katayanagi Award".