Το "μπλε χάπι" ξεπουλά, οι Ελληνες, όμως, δεν...

Το "μπλε χάπι" ξεπουλά, οι Ελληνες, όμως, δεν...
Έρευνα αποκαλύπτει πτώση στα «µαγικά» χάπια του έρωτα, µε 64% στα Δυτικά Προάστια και µόλις 21% στα Βόρεια Προάστια! Σύµφωνα λοιπόν µε την έρευνα, διάρκειας έξι µηνών, της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ), που έγινε µέσω τηλεφωνικών ανώνυµων συνεντεύξεων, σε κατοίκους των δύο «παραδοσιακών» πόλων του λεκανοπεδίου Αττικής, µε βάση το οικονοµικό status τους, «Δυτικά vs Βόρεια Προάστια», είναι εµφανές ότι η απήχηση των «φαρµάκων του έρωτα», µειώνεται στα ασθενέστερα «Δυτικά» κοινωνικά στρώµατα. Αντίθετα, στα εύπορα Βόρεια «στρώµατα» ο άνεµος της κρίσης δεν έχει «χτυπήσει», ακόµα την επιθυµία για υψηλές επιδόσεις!  

Κακώς συνηθίζεται να θεωρούµε ότι σε περιόδους κρίσεων, οικονοµικών, πολιτικών και κοινωνικών, οι άνθρωποι έρχονταιπιο κοντά αναζητώντας καταφύγιο στην ανθρώπινη επαφή, την επικοινωνία και το µοίρασµα, η τωρινή κρίση, δέκα και πλέον χρόνια από την εµφάνιση των «φαρµάκων του έρωτα και της αισιοδοξίας», µοιάζει να στερεί το όνειρο της καλήςσεξουαλικής ζωής από πολλούς άνδρες!

Το ερώτηµα που τίθεται είναι, η µείωση της χρήσης που υπερβαίνει το 30% και για τα τρία αντιπροσωπευτικά φάρµακα,οφείλεται στην οικονοµική κρίση ή σε άλλους παράγοντες;

Βάσει της έρευνας, στα δυτικά Προάστια η µείωση φαντάζει δραµατική καθώς η πτώση αγγίζει το 64% ενώ στα εύρωστα Βόρεια προάστια η πτώση δεν φαίνεται να επηρεάζει το ίδιο, το όνειρο των ανδρών καθώς το ποσοστό πτώσης φτάνει µόλις το 21%!

Οι αιτίες της πτώσης; Το 33% δηλώνει ότι δεν αντέχει το µεγάλο κόστος των φαρµάκων που δεν καλύπτεται από το ταµείο, ενώ το 9% θεωρεί ότι έχει πιο σοβαρά προβλήµατα από τα σεξουαλικά. Σηµαντική είναι η αποκάλυψη της έρευνας που θέλει το 58% να κάνει σεξ αυθόρµητα όντας κουρασµένο από την ιατρικοποίησή του

Ένα ακόµα χαρακτηριστικό στοιχείο που χρειάζεται ανάλυση και απορρέει από την έρευνα είναι η µείωση της συχνότητας των φαρµάκων ακόµα και από άνδρες που τα έχουν απόλυτη ανάγκη δηλ. τους άνδρες ηλικίας 40 µε 60 µε νοσήµαταφθοράς, όπου το ποσοστό µείωσης φτάνει το 30%, ενώ για τις ηλικίες 20 µε 40 η πτώση είναι κατακόρυφη µε ποσοστό 44%. Αντίθετα, στις ηλικίες 60 µε 80 η µείωση δεν ξεπερνά το ποσοστό του 12%.

Πάντως με βάση τα στοιχεία του IMS οι πωλήσεις των τριών φαρμάκων που καταπολεμούν τη στυτική δυσλειτουργία όχι μόνο δεν έπεσαν εν μέσω τρόικας αλλά αντίθετα παρουσιάζουν και μια ελαφριά άνοδο.

Ειδικότερα το 2009 είχαν πουληθεί από τα ελληνικά φαρμακεία 897.000 τεμάχια. Το 2010 899.000 τεμάχια, το 2011 896.000, το 2012 825.000 ενώ το 2013 τα σκευάσματα που διατέθηκαν άγγιξαν τις 909.000.