Στα χαρακώματα οι φαρμακοποιοί

 Στα χαρακώματα οι φαρμακοποιοί
Στα χαρακώματα βρίσκονται οι φαρμακοποιοί μετά την ανυποχώρητη στάση του Υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη στα θέματα που αφορούν τα φάρμακα και τα φαρμακεία.  

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν τη στάση του υπουργού αιτία πολέμου. Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών πιέσεων και κτυπημάτων κάτω από την μέση, ο φαρμακευτικός κλάδος δεν αντέχει καν να συζητήσει για άλλα μέτρα.
Η πρόφαση της «πίεσης από την Τρόικα» που εμφανίζεται κάθε φορά που πρέπει να ληφθεί κάποιο μέτρο κατά των φαρμακείων δεν είναι πλέον πολιτικά αποδεκτή.
Σε ποια βάση μπορεί να ξεκινήσει ένας ενδεχόμενος διάλογος με έναν υπουργό που εκ των προτέρων χαρακτηρίζει και μέσω των υφισταμένων του, την άλλη πλευρά συντεχνία;
Ο κ. Χατζηδάκης περιέργως εμμένει σε θέσεις που καταρρίπτονται από την ίδια μελέτη του ΟΟΣΑ όπου αναφέρεται ότι σε χώρες όπου υπάρχει κεντρικός έλεγχος τιμών οι τιμές είναι χαμηλότερες.
Εκτός εάν ο υπουργός επιθυμεί να λύσει το ασφαλιστικό από τις παρεπόμενες συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των φαρμάκων που θα πωλούνται ελεύθερα δίπλα στα μαρούλια και τις ντομάτες!
Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι μετά από 4 χρόνια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 60% με τραγικές συνέπειες όπως την μείωση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών λόγω των περικοπών των φαρμάκων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, είναι καιρός οι τεχνοκράτες να κλειστούν και πάλι στα γραφεία τους. Η εποχή τους τελείωσε. Η χώρα έχει ανάγκη από στελέχη και ειδικούς που βλέπουν πρώτα τον άνθρωπο και μετά τους αριθμούς . Το μοντέλο της άκρατης τεχνοκρατικής αντίληψης απέτυχε.
Δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, από την ενασχόληση του υπουργείου Ανάπτυξης με τα φάρμακα που αποτελούν αντικείμενο του υπουργείου υγείας και μάλιστα εκφράζοντας άποψη αντίθετη από την επίσημη θέση του υπουργού υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΦ κ. Δ. Λιντζέρη
Στα φάρμακα δεν ισχύει η λαϊκή ρήση «ολίγον έγκυος». Τα φάρμακα είναι φάρμακα από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχουν ωφέλειες και διαπιστωμένες παρενέργειες και η χορήγηση, η αποθήκευση και η διακίνηση τους, πρέπει να γίνεται με συγκριμένες προϋποθέσεις και από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως είναι οι φαρμακοποιοί.
«Δεν μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να αδιαφορεί «λογω τρόϊκας» για την επιστημονική άποψη του ΕΟΦ, των πανεπιστημιακών και των επιστημόνων φαρμακοποιών», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
«Από τον υπουργό Ανάπτυξης ζητάμε» , τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, «να αφήσει το φάρμακο και να ασχοληθεί με θέματα αρμοδιότητας του, που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη και αύξηση θέσεων εργασίας».
«Η ανάπτυξη δεν έρχεται με το κλείσιμο των φαρμακείων που είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ας μας στηρίξει ο υπουργός να πληρωθούμε τα παλιά χρέη , να ενισχυθεί η ρευστότητα μας, να συμβάλλει στη συνένωση των φαρμακείων με φορολογικά και άλλα κίνητρα και τότε το υπουργείο του θα επιβεβαιώσει τον τίτλο του. Η ανάπτυξη δεν έρχεται κάνοντας δυνατότερους τους μεγάλους και σβήνοντας τους μικρούς.
Εάν έστω και μια γραμμή από αυτά που ευαγγελίζεται ο ΟΟΣΑ, προχωρήσει , οι φαρμακοποιοί ξεκινούν δυναμικές και διαρκείς κινητοποιήσεις», καταλήγει ο κ. Θεοδοσιάδης.