Με απεργία το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή

Με απεργία το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή
Ανοιχτά θα είναι στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου με τις χειμερινές εκπτώσεις να συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Πάντως η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων προκήρυξε πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014.
Η ομοσπονδία αμφισβητεί τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων και του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και η «λευκή νύχτα» τόνωσαν το τζίρο στην αγορά και σημειώνει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Μάλιστα όπως αναφέρει "Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που δοκίμασαν τη λειτουργία τους και τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι ψώνια. Χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές, ούτε ρεπό πήραν ούτε πληρώθηκαν. Δούλεψαν δωρεάν για τους εργοδότες ενώ αυτή τη στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο είναι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες. Η εκ περιτροπής εργασία των 2-3 ημερών την εβδομάδα έχει γενικευτεί. Οι νέοι που απασχολούνται με 4ωρο δεν παίρνουν πάνω από 250 ευρώ το μήνα".
Η ομοσπονδία εκτιμά ότι η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων πρέπει να ανατραπεί καθώς φέρνει νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χιλιάδες νέες απολύσεις. Για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 προγραμματίζεται απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12.00 μ.μ. (Σύνταγμα και Ερμού).
Οι έμποροι αεκτιμούν ότι -με σύμμαχο και τον καλό καιρό - οι καταναλωτές θα βγουν για να κάνουν τα ψώνια τους όταν μάλιστα οι εκπτώσεις είναι σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα (κυμαίνονται στο 50% και φτάνουν μέχρι και το 70%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στους εμπόρους καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρξε μεσοσταθμική αύξηση του τζίρου των καταστημάτων από 30% έως 100% συγκρινόμενα με στοιχεία της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Οι επιχειρηματίες αναθάρρησαν από την εμπορική κίνηση ξέφυγαν από την κατήφεια και με απόλυτη συνέπεια ανταποκρίθηκαν στις πρόσθετες εργοδοτικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους.