Ένα στα τρία νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του

Ένα στα τρία νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του
Ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνουν ότι ανησυχούν ότι θα χάσουν το σπίτι τους, τόσο λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων, όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων). Αυτό προκύπτει από έρευνα το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία δημοσκοπήσεων Μarc τον Δεκέμβριο.  

Σύμφωνα με την έρευνα 4 στα 10 νοικοκυριά που έχουν κάποιο στεγαστικό δάνειο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ομαλή αποπληρωμή του, δείγμα των οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει η οικονομική κρίση και η ανεργία.
Το 28,1% των νοικοκυριών που μένει σε ιδιόκτητο σπίτι βαρύνεται από στεγαστικό δάνειο (περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά συνολικά). Εξ αυτών, 168.000 νοικοκυριά (16,8%) δηλώνουν ότι έχουν καθυστερημένες οφειλές σε μόνιμη βάση, ενώ επιπλέον 220.000 νοικοκυριά (22%), ναι μεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους, αλλά με συχνές καθυστερήσεις. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπου καταγράφεται μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό πάνω από 30%.
Επιπλέον, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις προβλέπεται να επιτείνουν την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών και να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με την έρευνα, αν συνυπολογιστεί η υπερφορολόγηση των εισοδημάτων και η ταυτόχρονη μείωσή τους, συνάγεται ότι το 50% των νοικοκυριών επιβαρύνθηκε με φόρο κατοχής ακινήτου, αξίας αντίστοιχης με τουλάχιστον ένα μισθό.