H EΣΥ ή ΕΟΠΠΥ

H EΣΥ ή ΕΟΠΠΥ
Οι γιατροί του ΕΟΠΠΥ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και του ιδιωτικού ιατρείου τους. Αυτό προβλέπει νομοθετική ρύθμοση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Αδ.Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, από τους 5.765 γιατρούς, θα παραμείνουν 2.821 των οποίων η ειδικότητα αξιολογείται ως συμβατή με την πρωτοβάθμια φροντίδα. Το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης των ειδικοτήτων αναμένεται να πάρει στα χέρια του εντός της ημέρας ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Την επιλογή αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ ή έξοδο από το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας θα έχουν οι γιατροί μη χειρουργικών ειδικοτήτων, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ενταχθούν χειρουργοί στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Σύμφωνα με δημοδίσευμα του Εθνους, το σύνολο του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ (περίπου 10.000 - 5.765 γιατροί, 2.841 υγειονομικό προσωπικό και 1.373 διοικητικοί υπάλληλοι) θα μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως τη λειτουργία του νέου συστήματος.
Το σχέδιο προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός δεν θα παρέχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, παρά μόνο θα αγοράζει.