Ποιοι πολιτικοί και επιχειρηματίες "σφάζονται" για το Κολλέγιο Αθηνών

Ποιοι πολιτικοί και επιχειρηματίες "σφάζονται" για το Κολλέγιο Αθηνών
Θεωρείται το σχολείο που διαμορφώνει για δεκαετίες τις προπολεμικές και μεταπολεμικές ελίτ της χώρας, κερδίζοντας δικαίως τον τίτλο του «εκκολαπτήριου» των ισχυρών που διαμόρφωσαν την σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Εκατοντάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί έχουν περάσει από τα θρανία του, όπως και οι γόνοι τους αποδεικνύοντας ότι το Κολλέγιο Αθηνών αποτελεί ένα κλειστό κλαμπ παιδείας για την ελληνική άρχουσα τάξη.
Ωστόσο, κάθε δύο χρόνια η... τάξη και ο μυστικιστικός μύθος που συνοδεύει από το 1927 το αρχαιότερο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας διαταράσσεται έντονα.

Ο λόγος; Την απάντηση δίνει το ρεπορτάζ του Δημήτρη Κουνιά στα "παραοιλιτικά" που επισημαίνει ότι χιλιάδες απόφοιτοι του Κολεγίου Αθηνών προσέρχονται στο κεντρικό κτίριο του campus στο Παλαιό Ψυχικό για να αναδείξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο και τον επικεφαλής του συλλόγου αποφοίτων, γνωστό και ως «ΣΑΚΑ», για την θέση του οποίου διεξάγεται κάθε φορά σκληρή μάχη. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να γίνει διαφορετικά σε έναν σύλλογο αποφοίτων που συμμετέχουν ως μέλη στελέχη επιχειρήσεων και ισχυρά πολιτικά πρόσωπα και ο οποίος έχει στόχο σύμφωνα με το καταστατικό του «την σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των αποφοίτων και του σχολείου, την προώθηση των ενδιαφερόντων και κοινών συμφερόντων τους, αλλά και την ηθική, επαγγελματική και υλική ενίσχυση αυτών».


Έτσι, από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι την προηγούμενη Κυριακή που στήθηκαν οι κάλπες οι επικεφαλής των συνδυασμών και οι υποψήφιοι για το διοικητικό συμβούλιο του «ΣΑΚΑ» επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου, ξεδιπλώνοντας την προεκλογική τους καμπάνια, που «έτρεξε» κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πραγματοποιώντας παράλληλα συγκεντρώσεις, όπου έδιναν το παρόν οι υποστηρικτές της κάθε πλευράς, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν γνωστοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της χώρας. «Φέτος πραγματοποιήθηκαν ίσως οι εντονότερες εκλογές στην ιστορία του Συλλόγου, καθώς συγκρούστηκαν δύο διαφορετικές σχολές», αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» άνθρωπος που παρακολούθησε από κοντά την ιδιότυπη «κολλεγιακή» προεκλογική περίοδο.

Αντίπαλοι
Από την μία πλευρά ήταν το υψηλόβαθμο στέλεχος της Millennium Bank Άρης Παπαδόπουλος, με μακρά θητεία στα διοικητικά του συλλόγου και από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Παναγής Καρέλλας. Ο πρώτος με τον συνδυασμό «Ένα βήμα μπροστά» έχοντας την στήριξη αποφοίτων που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο των επιχειρήσεων πολιτεύθηκε υποσχόμενος «επαγγελµατική αλληλοβοήθεια και δικτύωση», αλλά και δράσεις για τη στήριξη του σχολείου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον αντίπαλό του δηλώνοντας με νόημα σε κάθε ευκαιρία πως επιλέγει «να μην φθαρούμε με συνθήματα μικροπολιτικής», επισημαίνοντας πως «ο ΣΑΚΑ δεν αποτελεί ευκαιριακή ενασχόληση, ούτε εφαλτήριο». Αντίθετα, ο δεύτερος με τον συνδυασμό «Γνωρίζουμε, θέλουμε, μπορούμε» πολιτεύθηκε υποσχόμενος έναν σύλλογο περισσότερο συμμετοχικό. Ο κ. Καρέλλας ακολούθησε και αυτός την τακτική των... υπόγειων επιθέσεων στον αντίπαλό του, αφήνοντας αιχμές για την μέχρι τώρα θητεία του κ. Παπαδόπουλου στο ΔΣ του ΣΑΚΑ, επισημαίνοντας πως υπάρχει ανάγκη για καλύτερη οργάνωση, ώστε ο Σύλλογος να είναι πιο ελκυστικός για τα μέλη του, «δείχνοντας» στα 11.000 από τα 12.000 μέλη που παραμένουν για χρόνια ανενεργά. Η μάχη ανάμεσα στους δύο, σύμφωνα με όσους παρακολούθησαν από κοντά την όλη διαδικασία, ήταν ιδιαίτερα σκληρή, κάτι που φάνηκε και κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, οπότε μπροστά στις κάλπες συνωστίζονταν κατά ομάδες οι υποστηρικτές της κάθε παράταξης. Η πλάστιγγα ωστόσο έγειρε υπέρ του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος κέρδισε με διαφορά 100 περίπου ψήφων (603-514).

Η αφρόκρεμα
Μεγάλη μάχη διεξήχθη και ανάμεσα στους υποψηφίους για το διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο τελικά εξελέγησαν αρκετά γνωστά πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων, των media και της πολιτικής, όπως ο αθλητικογράφος Αντώνης Κατσαρός, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρείας «Μέλισσα» Τίνα Κίκιζα, η πρώην υποψήφια βουλευτής του ΛΑΟΣ στη Β' Αθηνών Ιωάννα Γκελεστάθη, ο οικονομολόγος Ίων Τσάκωνας, το παλιό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, Γιώργος Σακελλαριάδης και η επιχειρηματίας Μέλη Ξένου.
Πάνω από τις κάλπες πέρασε όλη η αφρόκρεμα της πολιτικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας, αλλά και οι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, οι οποίοι ως απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών παραμένουν κοντά στα δρώμετα του συλλόγου τους. Εξάλλου, από το ιστορικό εκπαιδευτήριο της πρωτεύουσας πέρασε η πλειοψηφία της οικονομικής, επιχειρηματικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής ελίτ της χώρας. Μεταξύ άλλων μαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απόγονος των ιδρυτών του σχολείου Εμμανουήλ Μπενάκη και Στέφανου Δέλτα, οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος και Γιώργος Παπανδρέου, ο επιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης, οι εφοπλιστές Νίκος Τσαβλίρης, Στάμος Φαφαλιός και Νικόλαος Μαυριδόγλου, ο κοσμηματοπώλης Αντώνης Βουράκης και οι ηθοποιοί Κώστας Αρζόγλου και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, αλλά και ο σημερινός δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης.


Τραπεζίτες και πρώην υπουργοί στα ίδια θρανία

Εκτός από τον σημερινό πρωθυπουργό στα θρανία του Κολεγίου Αθηνών έμαθαν «γράμματα» αρκετά πολιτικά στελέχη, που τις τελευταίες δεκαετίες πέρασαν από κομβικές θέσεις ευθύνης, όπως ο Σωτήρης Χατζηγάκης, ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο Στέφανος Μάνος, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος και πολλοί άλλοι πρώην υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Χρήστος Φώλιας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών το 1980. Συμμαθητές του την ίδια χρονιά ήταν οι δημοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς και Νίκος Στραβελάκης. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλέων Παπαδόπουλος, ο τραπεζίτης Γιώργος Τανισκίδης, αλλά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης. Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος αποφοίτησε το '61, ενώ δέκα χρόνια μικρότεροί του στην τάξη του 71, ήταν οι Πέτρος Δούκας, Γιώργος Κύρτσος και Νίκος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Ο σημερινός πρόεδρος του Κολεγίου, αδερφός του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Σαμαράς, αποφοίτησε το '67 και ο Μιχάλης Λιάπης το'69. Ένα χρόνο πριν από τον Λουκά Παπαδήμο, το 1965 αποφοίτησε ο αείμνηστος διοικητής της ΕΤΕ Μιχάλης Βρανόπουλος. Ο πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Νίκος Εμπέογλου αποφοίτησε το 1955, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος το 1976 και ο πρόεδρος των επιχειρήσεων ακτοπλοΐας Απόστολος Βεντούρης το 1983. Απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών είναι και ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης, η βουλευτής της ΝΔ Γεωργία Μαρτίνου, ο πρώην υπουργός Σπ. Ταλιαδούρος, ο πρώην υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δήμας.


Τα νέα πολιτικά και επιχειρηματικά «τζάκια»

Εξ αρχής το Κολλέγιο Αθηνών ήταν το φυτώριο της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα, δεδομένου ότι στα θρανία του κάθονται αρκετοί γόνοι γνωστών πολιτικών ή επιχειρηματικών οικογενειών, ενώ άλλοι αποφοίτησαν τα τελευταία χρόνια. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η κόρη της Ευγενίας Μανωλίδου, Θεοδώρα-Ολυμπία και οι Ίρις Φράγκου, Κώστας Μαθιός, Γιώργος Μπόμπολας, Χρήστος Γιώτης, Δανάη Αλογοσκούφη, Δημήτρης Ταμβακάκης, Θοδωρής Σαραντόπουλος, Τατιάνα Κορωνιά, Χαράλαμπος Βενέτης, Μαριλένα Προκοπίου, Σοφία Εμφιετζόγλου, Ελεάνα Σκλαβενίτη, Νίκος Παπαέλληνας, Φίλιππος Λιακουνάκος, η κόρη της Δέσποινας Βανδή και του Ντέμη Νικολαϊδη, Μελίνα, αλλά και ο γιος του Νίκου Ευαγγελάτου και της Τατιάνας Στεφανίδου, Νίκος. Πριν λίγα χρόνια έλαβε το απολυτήριο του ο Παναγιώτης, πρωτότοκος γιος του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, ενώ πρόσφατα αποφοίτησε και ο δεύτερος γιος τους Δημήτρης. Εκεί βρέθηκε και ο Παύλος, ο γιος του Πέτρου Ευθυμίου. Από το Κολέγιο αποφοίτησε και η Μαργαρίτα Παπανδρέου, κόρη του Γιώργου Παπανδρέου, η κόρη της Λούκας Κατσέλη, Αμαλία, όλα τα παιδιά του Γιώργου Βουλγαράκη, Παυλίνα, Διονύσης και Αποστόλης, η κόρη του Γιάννη Πρετεντέρη, Ιόλη, τα παιδιά του Αντώνη Σαμαρά, Κώστας και Λένα, η κόρη του τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα, Γιωργιάννα, ο γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, Γιώργος, αλλά και ο μικρότερος γιος του Γιάννου Παπαντωνίου, Ιάσων. Επίσης ο Πάρις Κασιδόκωστας, ο Κωναταντίνος Λιάπης, γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ, Μιχάλη Λιάπη, η Χρυσή Βαρδινογιάννη, κόρη του Γιώργου και της Αγάπης Βαρδινογιάννη, η Λίλιαν Βιλδιρίδη, ο Χρίστος και η Ελμίνα Κοπελούζου, όπως και ο Στάθης Λιβιεράτος, της γνωστής δικηγορικής οικογενείας του Πειραιά.