Εκτοξεύθηκε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Εκτοξεύθηκε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Η φιλόδοξη αποστολή που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των υπηρεσιών Διαστήματος των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Καναδά,

Με επιτυχία εκτοξεύθηκε στις 2.20 μ.μ. ώρα Ελλάδας ο πύραυλος Ariane5 που μεταφέρει στο Διάστημα το τηλεσκόπιο James Webb, τον διάδοχο του διάσημου τηλεσκοπίου Hubble.

Η φιλόδοξη αποστολή που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των υπηρεσιών Διαστήματος των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Καναδά, είναι το τελευταίο στάδιο μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια και κόστισε περισσότερο από 10 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για μια μοναδική στιγμή στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τα μυστικά του Σύμπαντος και να «δούμε» πιο κοντά προς τη δημιουργία του.

Το James Webb θα βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ το Hubble βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας σε απόσταση 550 χιλιομέτρων. Αναμένεται να είναι σε θέση να μας δείξει τι συνέβαινε στο Σύμπαν πριν από 13,7 δισ. χρόνια και να μας προσφέρει φωτογραφικό υλικό με μεγαλύτερη ευκρίνεια σε σχέση με το Ηubble που βρίσκεται σε λειτουργία για περισσότερο από 30 χρόνια και σε όλο αυτό το διάστημα έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ανίχνευση του Σύμπαντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ