Επιχείρηση, φορολογήστε τα κοινωνικά δίκτυα

Επιχείρηση, φορολογήστε τα κοινωνικά δίκτυα

Αποφασισμένη εμφανίζεται η Ευρώπη να φορολογήσει τους διαδικτυακούς κολοσσούς παρά τη στάση των ΗΠΑ που αποχώρησαν από τις συζητήσεις στον ΟΟΣΑ με αντικείμενο ένα διεθνές πλαίσιο για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Το ζήτημα του ψηφιακού φόρου επανέρχεται στην επικαιρότητα και αποτελεί σημαντικό σημείο τριβής στις σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, ιδίως στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ. Η Γαλλία είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές του φόρου, θεωρώντας πως εταιρείες όπως το Facebook, η Google, η Apple και η Amazon εκμεταλλεύονται τα κενά στο υφιστάμενο σύστημα και επιλέγουν το πού θα φορολογηθούν. Το αποτέλεσμα είναι να αποκτούν πλεονεκτήματα έναντι άλλων εταιρειών που, καθώς δεν μπορούν να… ξεφύγουν από τα δόκανα της εφορίας της χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται, αλλάζουν έδρα και μιμούνται τις φορολογικές πρακτικές των μεγάλων τους ανταγωνιστών.

Τον Ιούλιο του 2019 η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε έναν νόμο με τον οποίο επιβάλλεται φόρος 3% επί των εσόδων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία και έχουν τζίρο τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία. Ο νόμος αυτός τέθηκε σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 όμως μετά από διαπραγματεύσεις και ενόψει των συζητήσεων σε επίπεδο ΟΟΣΑ, η γαλλική Εφορία δεν εξέδωσε ειδοποιήσεις οφειλών προς τις εταιρείες. Ωστόσο η κυβέρνηση Μακρόν έχει προειδοποιήσει πως θα κινηθεί μονομερώς, ενώ οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με αντίποινα που θα έχουν τη μορφή δασμών σε μια σειρά προϊόντων γαλλικής παραγωγής.

Ωστόσο το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στις γαλλο-αμερικανικές σχέσεις, καθώς το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις διαδικτυακές εταιρείες εξετάζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το μέτρο αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του ύψους 750 δισ. ευρώ σχεδίου της Κομισιόν για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία και ως μια πιθανή λύση για την αποπληρωμή του χρέους που θα δημιουργηθεί. Υπολογίζεται πως σε ένα ενδεχόμενο φορολόγησης των ψηφιακών εταιρειών για τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν στην Ευρώπη το συνολικό έσοδο για την Ε.Ε. μπορεί να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συζητήσεις στον ΟΟΣΑ φαίνεται να επιταχύνει τις εξελίξεις, καθώς η Γαλλία προαναγγέλλει ενεργοποίηση του νόμου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Βρετανία. Η Ε.Ε. αναμένεται να αποκαλύψει τις προθέσεις της τις επόμενες ημέρες και εφόσον η αμερικανική πλευρά εμμείνει στην απόφασή της να μη συμμετάσχει άλλο στις διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ