Πώς η κακοκαιρία... χαλάει μία εκτύπωση

Πώς ο καιρός θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα εκτύπωσης σας;

Πώς η κακοκαιρία... χαλάει μία εκτύπωση

Η σκίαση του φόντου, τα λανθασμένα χρώματα και άλλα ζητήματα στην ποιότητα εκτύπωσης μπορεί να σχετίζονται με το περιβάλλον στο οποίο είτε λειτουργεί ο εκτυπωτής σας ή αποθηκεύεται το χαρτί εκτύπωσης.

Κάποια από τα θέματα που μπορεί να προκαλέσει η υγρασία στην διαδικασία της εκτύπωσης είναι η αύξηση της έντασης στη σκίαση του φόντου της εκτύπωσης, η δημιουργία ‘’τσαλακώματος’’ στις σελίδες που εκτυπώνονται και πιθανή εμπλοκή χαρτιού στο μηχάνημα εκτύπωσης. Η ικανότητα του εκτυπωτή να παράγει σταθερά χρώματα διαρκείας επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία, καθώς και από τις διαφορετικές ποικιλίες χαρτιού εκτύπωσης.

Γενικά, το επίπεδο υγρασίας που είναι χαμηλότερο από 20% αναφορικά με τη σχετική υγρασία (RH) ή υψηλότερο από 80% (RH) μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα εκτύπωσης και παράλληλα να αυξήσει την ένταση της σκίασης του φόντου στις εκτυπώσεις.

Μια άλλη παράμετρος είναι το χαρτί. Το χαρτί είναι πολύ ευαίσθητο στην υγρασία και στα επίπεδα υγρασίας που επικρατούν στους χώρους μέσα στους οποίους αποθηκεύεται. Όταν το χαρτί κατασκευάζεται, οι περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν χαρτί με αυστηρά πρότυπα ποιότητας συμπεριλαμβανομένου ενός ρυθμισμένοι επίπεδου υγρασίας, μεταξύ 25-20%. Στη συνέχεια, το χαρτί σφραγίζεται προσεκτικά σε συσκευασίες που περιέχουν ειδική επένδυση για τη διατήρηση της προκαθορισμένης στάθμης υγρασίας, για όσο διάστημα το χαρτί αποθηκεύεται και φορτώνεται σε θήκες και ξύλινες παλέτες για την μετέπειτα αποστολή στο πελάτη. Το χαρτί που αποστέλλεται σε αυτές τις συνθήκες είναι ιδανικό για εφαρμογές ξηρογραφίας, όμως η «φρεσκάδα» του χαρτιού εξαρτάται από τις συνθήκες αποθήκευσης του μέχρι να χρησιμοποιηθεί.

Δεδομένου ότι το χαρτί κατασκευάζεται από ίνες ξύλου, εμφανίζει παρόμοια συμπεριφορά με άλλα είδη προϊόντων χαρτιού, όπως τα χαρτομάντηλα. Το χαρτί που αποθηκεύεται σε ακατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος καθώς και το χαρτί που δεν απολαμβάνει της σωστής μεταχείρισης, είναι πιθανό να απορροφήσει την υγρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το μέγεθός του, να επιφέρει αλλαγές στην επιφάνειά του – πχ να τσαλακωθεί – ή να προκαλέσει προβλήματα με το μελάνι που αποτυπώνεται στο χαρτί.

Σε περιόδους μηνών με ακραία ζεστές ή ψυχρές θερμοκρασίες, τα ζητήματα ποιότητας εκτύπωσης μπορεί να είναι κοινά. Τα κλιματιστικά και οι θερμαντήρες/ηλεκτρικά καλοριφέρ μπορούν να «στεγνώσουν» τον αέρα, μειώνοντας σημαντικά το επίπεδο υγρασίας (RH) στο περιβάλλον του εκτυπωτή. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε εξετάσει το περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργεί ο εκτυπωτής σας και θα αποθηκεύεται το χαρτί σας, ώστε να βεβαιωθείτε πως οι συνθήκες ευνοούν την καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ