Γιατί η Αpple πήρε δάνειο ύψους 6,5 δισ. δολαρίων;

Γιατί η Αpple πήρε δάνειο ύψους  6,5 δισ. δολαρίων;
Η Αpple προχώρησε σε πώληση ομολόγων την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμά της πλησιάζουν τα 180 δισ. δολάρια.

Είναι εύλογο ερώτημα γιατί μία εταιρία που πριν μόλις λίγες εβδομάδεςανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ ύψους 18 δισ. δολαρίων κατά το τρίμηνο που περιλαμβάνει και τις διακοπές των Χριστουγέννων,να χρειάζεται δάνειο;

Ο λόγος είναι οι φόροι.Το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της Apple βρίσκονται σε offshore στο εξωτερικό, οπότε η εταιρεία μπορεί να αναβάλει την πληρωμή φόρων μέχρι να αποφασίσει να επαναπατρίσει αυτά τα κεφάλαια.

Η εταιρεία όμως δε θέλει να επαναπατρίσει τα κεφάλαια, καθώς όποτε και να τα φέρει θα φορολογηθεί με συντελεστή 35% και άρα θα πρέπει να πληρώσει στην εφορία πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Apple επιχειρεί να έρθει σε φορολογικό συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές σαν αυτό που πρότειναν δύο βουλευτές των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να φορολογηθεί με 6,5%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τη φορολογία που θα πλήρωνε.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία χρειάζεται ρευστό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα 6,5 δισ. δολάρια που συγκέντρωσε πουλώντας ομόλογα θα πάνε σε επαναγορές μετοχών, σε πληρωμές μερισμάτων και σε αποπληρωμές χρέους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Με τη φορολογία των επιχειρήσεων να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά, κοστίζει πολύ λιγότερα στην Apple να μαζέψει χρήματα από πώληση ομολόγων ή δανεισμό από το να επαναπατρίσει κεφάλαια.

Διαβάστε επίσης:"Τwitter και Google δίνουν τα χέρια"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ