Νανο-barcodes για ταυτοποίηση ακόμη και κατά της εγκληματικότητας

Νανο-barcodes για ταυτοποίηση ακόμη και κατά της εγκληματικότητας
Τα barcodes χρησιμοποιούνται ευρέως ως κώδικες αναφοράς, τόσο για τον εντοπισμό όσο και για την καταγραφή προϊόντων. Τα νέα

barcodes νανοσωματιδίων, ακριβώς λόγω της «αόρατης» φύσης τους, θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα και να περιορίσουν φαινόμενα απάτης.

Η δημιουργία γραμμωτών κωδικών (barcodes) από νανοσωματίδια θα μπορούσε να συνδέει καταναλωτικά προϊόντα π.χ. με τον κατασκευαστή, τον προμηθευτή, ή ακόμα και τον αγοραστή τους.
Ομάδα αμερικανών ερευνητών από το Πολυτεχνείο του Γουόρσεστερ, στη Μασαχουσέτη, διαπίστωσε ότι τα νανοσωματίδια διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορούσαν να ταυτοποιήσουν συγκεκριμένα αντικείμενα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Scientific Reports» του ομίλου Nature, «τα νανοσωματίδια είναι τόσο μικροσκοπικά ώστε μπορούν να συνοδεύσουν οποιοδήποτε αντικείμενο».

Τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια, κατά τους επιστήμονες, ανιχνεύονται με ειδικούς σαρωτές προσφέροντας έναν «θερμικό» γραμμωτό κώδικα.

«Τα νανοσωματίδια δεν προκαλούν κάποια χημική αντίδραση, οπότε η ύπαρξή τους δεν επηρεάζει το προϊόν που τα φιλοξενεί» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Μινγκ Σου. «Του προσφέρει όμως μια θερμική υπογραφή».

Με στόχο να αποδείξουν τις «αντιτρομοκρατικές» ιδιότητες της νέας μορφής barcode, οι ερευνητές προσέθεσαν τη νανο-σήμανση σε δινιτροτολουόλιο (ΤΝΤ). Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι ο μοναδικός αυτός γραμμωτός κώδικας ήταν ανιχνεύσιμος ακόμα και μετά την έκρηξη της εκρηκτικής ύλης.

«Ο συγκεκριμένος γραμμοκώδικας θα μπορούσε να προστεθεί ακόμα και σε χαρτονομίσματα, προς αποφυγή της παραχάραξης, ενώ κάτι παρόμοιο με τη βοήθεια οργανικών νανοσωματιδίων θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των φαρμάκων για την πιστοποίηση της αυθεντικότητάς τους» προσθέτει ο δρ Σου.