Το ΔΝΤ προειδοποιεί για αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν να ορίσουν νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση ενός διχτύου κοινωνικής προστασίας

Φορολογικά μέτρα κοινωνικής προστασίας έχουν «μείζονα ρόλο να διαδραματίσουν» για την αντιστάθμιση των κινδύνων που τίθενται από την τεχνητή νοημοσύνη, και κυρίως την αύξηση των ανισοτήτων, αναφέρει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σε αντίθεση με προηγούμενες τεχνολογικές ανακαλύψεις όπως η ατμομηχανή, αναφέρει το ΔΝΤ, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη– που έχει διαδοθεί από το ChatGPT και άλλα παρόμοια εργαλεία- μπορεί να εξαπλωθεί «πολύ πιο γρήγορα» και η τεχνολογία αυτή εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αναφέρει το ΔΝΤ. Χωρίς κανονιστική ρύθμιση, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάργηση θέσεων εργασίας στα επαγγέλματα που απαιτούν κατάρτιση και προσόντα, εκτιμά το ΔΝΤ.

Ο διεθνής οργανισμός είπε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν μια σειρά πολιτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός φόρου άνθρακα για να ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διακομιστών υπολογιστών που εκπαιδεύουν και λειτουργούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν να ορίσουν νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση ενός διχτύου κοινωνικής προστασίας που θα προορίζεται για αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους, συστήνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζεται στο σημείωμα. «Ωστόσο αυτό απαιτεί σημαντικές αλλαγές των φορολογικών συστημάτων και της κοινωνικής προστασίας σε όλο τον πλανήτη», προσθέτει.

Το ΔΝΤ ζητά κυρίως την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και την επένδυση στην κατάρτιση για την προετοιμασία των εργαζομένων «στις εργασίες της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης». Το Ταμείο τάσσεται ωστόσο κατά της επιβολής ενός ειδικού φόρου για την τεχνητή νοημοσύνη, τον οποίο πρότειναν ερευνητές, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Το ΔΝΤ προτείνει αντίθετα να αντιμετωπιστούν δυναμικά τα κενά στα φορολογικά συστήματα που ενθαρρύνουν την κατάργηση θέσεων εργασίας. Το ΔΝΤ υποστηρίζει επίσης την αύξηση των φόρων επί των εισοδημάτων από το κεφάλαιο ώστε να «αντισταθμιστεί η αύξηση των ανισοτήτων του πλούτου».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι περίπου το 60% των θέσεων εργασίας σε προηγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από την τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ