Το TikTok στα χνάρια της Meta με προσφυγή κατά του καθεστώτος "gatekeeper" της ΕΕ

Το TikTok στα χνάρια της Meta με προσφυγή κατά του καθεστώτος "gatekeeper" της ΕΕ

Η Meta αμφισβήτησε τους χαρακτηρισμούς "gatekeeper" για τις πλατφόρμες Messenger και Marketplace, αλλά δεν προσέφυγε κατά του καθεστώτος για το Facebook, το Instagram και το WhatsApp

Το TikTok προσχώρησε την Πέμπτη στη Meta για να ασκήσει έφεση κατά του καθεστώτος "gatekeeper" σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) της ΕΕ που εισάγει αυστηρότερους κανόνες για τις εταιρείες τεχνολογίας και διευκολύνει τους χρήστες να μετακινούνται μεταξύ ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Η Meta αμφισβήτησε την Τετάρτη τους χαρακτηρισμούς "gatekeeper" για τις πλατφόρμες Messenger και Marketplace, αλλά δεν προσέφυγε κατά του καθεστώτος για το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε τον Σεπτέμβριο 22 υπηρεσίες "gatekeeper", τις οποίες διαχειρίζονται έξι εταιρείες τεχνολογίας - Microsoft, Apple, Alphabet's Google, Amazon, Meta και ByteDance's του TikTok.

Ενώ η Microsoft, η Google και η Amazon δεν αμφισβήτησαν το γεγονός, η Apple δεν έχει ακόμη σχολιάσει την απόφαση. Η 16η Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημερομηνία ένστασης.

«Η έκκλησή μας βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ονομασία μας κινδυνεύει να υπονομεύσει τον στόχο της ίδιας της DMA προστατεύοντας τους πραγματικούς "gatekeeper" από νεότερους ανταγωνιστές όπως η TikTok», ανέφερε.

«Μακράν του να είναι gatekeeper, η πλατφόρμα μας, η οποία λειτουργεί στην Ευρώπη για κάτι περισσότερο από πέντε χρόνια, είναι αναμφισβήτητα ο πιο ικανός αμφισβητίας σε πιο εδραιωμένες επιχειρήσεις πλατφόρμας».

Η εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο είπε ότι δεν πληροί το όριο του νόμου για έσοδα που παράγονται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το DMA, εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και κεφαλαιοποίηση αγοράς 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρούνται "gatekeeper" που παρέχουν μια βασική υπηρεσία πλατφόρμας.

Η εταιρεία είπε ότι ορίστηκε ως gatekeeper με βάση τη μητρική της εταιρεία, την ByteDance, την παγκόσμια κεφαλαιοποίηση της αγοράς που βασίζεται κυρίως στην απόδοση των επιχειρηματικών γραμμών που δεν λειτουργούν καν στην Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα, η κινεζική ByteDance αγόρασε μετοχές από υπαλλήλους των ΗΠΑ σε μια συμφωνία που αποτίμησε την εταιρεία στα 223,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το TikTok, το οποίο έχει πάνω από 134 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, δήλωσε ότι δεν είναι κατεστημένος φορέας στην ψηφιακή διαφήμιση και δεν διενεργήθηκε έρευνα αγοράς σε σχέση με τον χαρακτηρισμό του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ