Το Flood Hub της Google επεκτείνεται στην Ελλάδα – Προβλέψεις για πλημμύρες μέσω AI

Το Flood Hub της Google επεκτείνεται στην Ελλάδα – Προβλέψεις για πλημμύρες μέσω AI

Η τεχνητή νοημοσύνη στην προστασία από πλημμύρες

Σε 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, επεκτείνεται το Flood Hub, παρέχοντας -με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης– προβλέψεις έως και 7 ημέρες πριν από μια πλημμύρα.

Το Flood Hub, που είναι υπηρεσία της Google, μπορεί να χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, οργανισμούς βοήθειας και μεμονωμένους χρήστες, προκειμένου να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και να προετοιμάζονται για πιθανές πλημμύρες, έχοντας πρόσβαση σε δεδομένα και προβλέψεις βάθους μίας εβδομάδας. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, όπου τέτοιες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες σε βάθος μόλις 48 ωρών.

Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης του Flood Hub χρησιμοποιεί πλήθος διαφορετικών δημόσιων πηγών πληροφοριών, όπως δελτία καιρού και δορυφορικές εικόνες. Στη συνέχεια, συνδυάζει δύο μοντέλα: το Hydrologic Model, το οποίο προβλέπει την ποσότητα νερού που ρέει σε ένα ποταμό και το Inundation Model, που προβλέπει ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και σε τι ύψος θα φτάσουν τα νερά.

Σύμφωνα με την Google, γίνεται συνεχής προσπάθεια για την επέκταση του συστήματος ειδοποίησης για πλημμύρες στις υπηρεσίες Google Search και Google Maps, ώστε οι πληροφορίες τους να είναι προσβάσιμες από όσους τις χρειάζονται.

Η επέκταση του Flood Hub γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Google για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω τεχνολογικών λύσεων. Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται η εταιρεία, καταστροφικές πλημμύρες επηρεάζουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, προκαλώντας ζημιές ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων. Επίσης, τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση, απειλώντας την ασφάλεια και τις συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών.

Έτσι, με την ένταξη 80 νέων χωρών από ολόκληρη την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Ελλάδας), την Αφρική, την περιοχή Ασίας και Ειρηνικού, καθώς και τη Νότια και Κεντρική Αμερική, η πλατφόρμα Flood Hub περιλαμβάνει πλέον μερικές από τις περιοχές του κόσμου με το μεγαλύτερο ποσοστό έκθεσης σε κινδύνους από πλημμύρες ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, παρέχοντας προστασία σε 460 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην προστασία από πλημμύρες

Το 2018 η Google λάνσαρε το σύστημα flood forecasting στην Ινδία, επεκτείνοντάς το, στη συνέχεια, στο Μπαγκλαντές, ως βοήθημα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών που συμβαίνουν εκεί κάθε χρόνο. Χάρη στη πρόοδο στα παγκόσμια συστήματα πρόβλεψης μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης, το 2022 η εταιρεία διέθεσε την τεχνολογία αυτή σε 18 επιπλέον χώρες, ανοίγοντας το δρόμο για παγκόσμια επέκταση.

Το Flood Hub αποτελεί μέρος του προγράμματος της Google, το Crisis Response, για την παροχή έγκυρων πληροφοριών και πηγών σε στιγμές κρίσης – όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς. Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, η εταιρεία συνεργάζεται με ομάδες άμεσης δράσης για την ανάπτυξη τεχνολογίας και προγραμμάτων που συμβάλλουν στη προστασία του κόσμου, την ενημέρωση του και την αποφυγή της έκθεσης του σε κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ