Meta: Πρόστιμο ρεκόρ 1,2 δισ. δολ. για μεταφορά δεδομένων

Meta: Πρόστιμο ρεκόρ 1,2 δισ. δολ. για μεταφορά δεδομένων

Το πρόστιμο, που επιβλήθηκε από τον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC), ήρθε αφότου η Meta συνέχισε να μεταφέρει δεδομένα πέρα από μια δικαστική απόφαση της ΕΕ του 2020 που ακύρωνε ένα σύμφωνο μεταφοράς δεδομένων.

Πρόστιμο ρεκόρ 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στη Meta από την κορυφαία ρυθμιστική αρχή απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χειρισμό των πληροφοριών των χρηστών και έδωσε προθεσμία πέντε μήνες για να σταματήσει τη μεταφορά δεδομένων χρηστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρόστιμο, που επιβλήθηκε από τον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC), ήρθε αφότου η Meta συνέχισε να μεταφέρει δεδομένα πέρα από μια δικαστική απόφαση της ΕΕ του 2020 που ακύρωνε ένα σύμφωνο μεταφοράς δεδομένων. Ξεπερνά το προηγούμενο πρόστιμο ρεκόρ της ΕΕ, ύψους 746 εκατομμυρίων ευρώ, που επέβαλε το Λουξεμβούργο στην Amazon το 2021.

Η μάχη για το πού αποθηκεύει τα δεδομένα του το Facebook της Meta ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία αφότου ο Αυστριακός επικεφαλής προστασίας της ιδιωτικής ζωής Max Schrems εξέφρασε μια νομική αμφισβήτηση σχετικά με τον κίνδυνο κατασκοπείας των ΗΠΑ υπό το φως των αποκαλύψεων του πρώην εργολάβου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η Meta ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, συμπεριλαμβανομένου του «αδικαιολόγητου και περιττού προστίμου που «δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για αμέτρητες άλλες εταιρείες». Θα ζητήσει επίσης την αναστολή των διαταγών αναστολής.

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επανέλαβε ότι αναμένει ότι ένα νέο σύμφωνο που θα διευκολύνει την ασφαλή μεταφορά προσωπικών δεδομένων πολιτών της ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμοστεί πλήρως προτού χρειαστεί να αναστείλει τις διαβιβάσεις.
Αυτό θα σήμαινε ότι η προηγούμενη προειδοποίησή του ότι μια διακοπή θα μπορούσε να την αναγκάσει να αναστείλει τις υπηρεσίες του Facebook στην Ευρώπη δεν θα πραγματοποιηθεί.

«Χωρίς τη δυνατότητα διασυνοριακής μεταφοράς δεδομένων, το Διαδίκτυο κινδυνεύει να χαραχτεί σε εθνικά και περιφερειακά σιλό», είπε η Meta.

Το DPC δήλωσε τον Μάρτιο ότι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ ήλπιζαν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας δεδομένων - που συμφωνήθηκε από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 2022 - μπορεί να είναι έτοιμο έως τον Ιούλιο.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απέρριψε τα δύο προηγούμενα σύμφωνα λόγω ανησυχιών για την επιτήρηση των ΗΠΑ.

Ο Schrems, ο Αυστριακός ακτιβιστής για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, είπε ότι τα σχέδια της Meta να βασιστεί στη νέα συμφωνία για τις μελλοντικές μεταγραφές είναι απίθανο να είναι μια μόνιμη λύση.

Η ιρλανδική εποπτική αρχή, η οποία είναι η κύρια ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο λόγω της έδρας των ευρωπαϊκών κεντρικών γραφείων τους στην Ιρλανδία, είπε ότι η εντολή αναστολής θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλες εταιρείες.

Τώρα έχει επιβάλει πρόστιμο στη Meta συνολικά 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για παραβιάσεις βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) του μπλοκ, που θεσπίστηκε το 2018.

Το DPC είπε ότι δεν πρότεινε αρχικά την προσθήκη προστίμου στην εντολή αναστολής, αλλά ότι τέσσερις άλλες εποπτικές αρχές της ΕΕ διαφώνησαν και το πρόστιμο ρεκόρ συμπεριλήφθηκε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων (EDPB).

Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή έχει επιβάλει πρόστιμο στη Meta περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία τεχνολογίας και έχει ανοίξει 10 άλλες έρευνες στις πλατφόρμες του ομίλου κοινωνικών μέσων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ