Σόιμπλε: Δεν βλέπω άμεση τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM φέτος

Σόιμπλε: Δεν βλέπω άμεση τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM φέτος
Tην εκτίμησή του ότι δεν πρόκειται να γίνουν άμεσες τραπεζικές ανακεφαλαιοποίησεις από το μόνιμο μηχανισμό της Ευρωζώνης (ESM) πριν τον Ιανουάριο του 2013 εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup στη Λευκωσία.


«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕΜΣ ήδη από τον Ιανουάριο του 2013", δήλωσε ο Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε επισήμανε πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ευρωζώνη δεν καλείται να πάρει κάποια απόφαση, λέγοντας πως «θα γίνει μία ανοικτή συζήτηση».

Νωρίτερα, γράφουν tanea.gr, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο Β.Σόιμπλε χαρακτήρισε αβάσιμες τις ανησυχίες στη Γερμανία για απεριόριστη έκθεση στη διάσωση της ευρωζώνης ή τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ δεν θα πάρει αποφάσεις για μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση κρατών, αυτό θα ήταν αντίθετο στην εντολή της» είπε, υπογραμμίζοντας πως έχει εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ.

Όσον αφορά τον ESM, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία του σύμφωνα με τους όρους που έθεσε η Καρλσρούη προκειμένου να επιτρέψει την επικύρωσή του.

Σημείωσε ωστόσο ότι η έκθεση της Γερμανίας στον ESM που ανέρχεται στα 190 δισ. ευρώ δεν θα αυξηθεί εάν κάποιο άλλο κράτος δεν μπορεί να πλέον να συνεισφέρει. Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να μειωθεί η χρηματοδοτική ικανότητα των 700 δισ. ευρώ του ταμείου.